Din egen iTunes-musikkserver på NAS

Din egen iTunes-musikkserver på NAS

Det er fristende å ha musikkfiler på en ekstern harddisk - men hvorfor ikke en egen iTunes-server?

Det er mange grunner til å ha iTunes-biblioteket på en dedikert ekstern disk. Du er helt uavhengig av hva som måtte skje med Mac-en, du kan ta med deg musikken over til en ny maskin uten problemer, og ikke minst har du mer plass å ta av.

Det finnes mange gode eksterne harddisker å ta av, og har man for eksempel en trådløs basestasjon fra Apple kan man koble harddisken rett til denne via usb-kabelen. Da har man plukket ut litt av kabelsalaten og har bedre plass på arbeidsbordet. Og ikke minst kan disken deles av andre i samme nett uten at en vertsmaskin må stå på.

Det finnes også en del eksterne disker som har egen nettverksmodul. For hjemmebruk betyr det sannsynligvis at de også kobles direkte til en basestasjon - Apples Airport Extreme har tre Gigabit Ethernet-porter som de fleste sikkert ikke bruker til noe så lenge de bruker stasjonen som en trådløs ruter. En slik nettverkskapabel disk kalles ofte en nettverksdisk eller NAS (Network Attached Storage), og er i prinsippet en selvforsynt liten datamaskin med et spesielt formål, nemlig det å fungere som en filserver.

LES OGSÅ:

Mer Mac-vennlige nettverksdisker

Flere produsenter selger NAS-enheter. Western Digital har nylig kommet med en både elegant og stillegående modell, som fungerer utmerket. Dette er en disk i MyBook-serien, og denne modellen kalles MyBook World Edition. Den nye modellen er en oppdatering av en eldre modell som noen vil dra kjensler på, men den nye versjonen er blant annet raskere og ikke minst lettere å spesialtilpasse takket være oppdatert programvare. Og den har noe så praktisk som en usb-port hvor enda flere disker kan kobles til, for enda mer plass. Snedig.

Western Digital skryter riktignok av det følger med en innebygget iTunes-server, men den er ikke mye å skryte av for å si som sant er. I utgangspunktet er den lagt opp til at det kun er mp3-filer som strømmes, og de må alle ligge i samme mappe på disken. Ikke spesielt praktisk. Men det finnes heldigvis en gratis åpen kildekode-løsning som er mye, mye bedre. Dette er en det såkalte Firefly-prosjektet, som fungerer som en fullverdig DAAPD iTunes-server med støtte for MP3, AAC og M4A.

Hele poenget med denne artikkelen er å vise at man kan hacke en slik boks og gjøre den til en frittstående Firefly iTunes filserver - og det uten å være et Unix-geni. Litt kjennskap til grunnleggende shell-funksjoner er kjekt å ha, men bruksanvisningen som det linkes til er lett å følge - det tok oss ikke mer enn en halvtime å sette opp Firefly-serveren fra bunn av. Å flytte iTunes-biblioteket vil ta ulik tid, avhengig av hvor mye data det er som skal flyttes over. Klar for et lite prosjekt?

På et overordnet nivå er det seks trinn i oppsettet:

  • Kjøpe og installere en WD MyBook WorldEdition i det lokale nettverket
  • Åpne for SSH-tilkoblinger til disken fra en Mac i nettverket
  • Installere Optware på disken
  • Installere Nano på disken
  • Installere Firefly Mediaserver på disken
  • Flytte over og konsolidere iTunes-biblioteket

Det syvende og siste trinnet er selvfølgelig å nyte en tipp-topp selvforsynt iTunes-server. Selve installasjonsprosessen har heldigvis noen gjort før oss, og det beste er å følge denne til punkt og prikke. Link til forklaringen her.

Du kan lese mer om Firefly Mediaserver-prosjektet her.

Vi anbefaler å lese guidene nøye, for det er mulighet for å gjøre ubotelig feil. Lykken står den heldige bi!

Det skal videre sies at det også finnes NAS-er som i utgangspunktet har iTunes-server basert på Firefly. For eksempel Qnap og Synology har en rekke modeller. Man kan også merke seg at Synology også støtter Time Machine og at Qnap forventer å ha på plass Time Machine-støtte i løpet av året.

Western Digital MyBook World Edition "White Light" kommer i to forskjellige størrelser, 1TB og 2TB; og koster fra ca. 1600 kroner.

PS: Man trenger ikke stoppe her - man kan på liknende vis gjøre en MBW om til en filserver eller en torrent-nedlastingsklient. Følg samme link som over.

Lagring