Effektiv nettverkslagring

Effektiv nettverkslagring

ReadyNAS Pro fra Netgear er en solid lagringsløsning med plass til seks disker.

Med plass til seks disker som enkelt kan trekkes ut og settes inn, er den totale kapasiteten på seks terabyte. Vi har testet en versjon med 1,5 terabyte fordelt på tre disker. Kabinettet har en kompakt formfaktor og på baksiden finner vi to Gigabit Ethernet-porter. Disse kan brukes for failover og lastbalansering.

Vi koblet NAS-løsningen til vårt testnettverk og fant enheten ved hjelp av det medfølgende RAIDar-verktøyet. Deretter gikk forløp konfigurasjonen etter planen, og vi opplevde enhetens web-baserte administrasjon som både intuitivt og raskt.

LAN- eller WAN-tilkoblede brukere kan lagre, sikkerhetskopiere og dele data fra Windows, Mac og Linux samtidig. ReadyNAS Pro er den kraftigste serien i ReadyNAS-familien og har støtte for RAID-nivåene 0, 1, 5 og 6 samt automatisk utvidbar X-RAID2 som gir databeskyttelse mot diskfeil. Vi brukte sistnevnte og fikk rundt 900 GB disponibel lagringskapasitet.

Med Netgear sin egenutviklede og proprietære X-RAID2 kan man enkelt legge til en eller flere disker, og systemet utvider automatisk den tilgjengelige lagringskapasiteten. Det er også mulig å sette inn disker med større lagringskapasitet. Du kan lese mer om hvordan denne teknologien virker i praksis her: http://www.readynas.com/?p=656 .

Kraft og funksjonalitet

Løsningen kan bruke SATA I- eller SATA II-disker, og det er mulig å bytte disker under drift. Via tre USB 2.0-porter kan man koble til USB-enheter eller skrivere. Motoren i ReadyNAS PRO består av en Intel Dual Core-prosessor og vårt testeksemplar var utstyrt med 1 GB DDR2 minne.


Slik ser administrasjonsgrensesnittet ut.

Det er mulig å utvide minnekapasiteten til totalt 4 GB. Oppstarten er unnagjort på rundt minuttet og man får god informasjon om hva som foregår via frontens OLED-skjerm (Organic Light Emitting Diode). Her finner man dessuten god statusoversikt med blant annet IP-adresse, kritiske meldinger og hvor mange disker som er i bruk.

ReadyNAS Pro har et bredt utvalg av funksjonalitet og skal ifølge selskapet egne seg for opptil 200 brukere. ReadyNAS PRO byr på et bredt utvalg av nettverksbaserte filtjenester og den kan opptre som DHCP-server. Vi kunne velge om vi ville bruke CIFS/SMB for Microsoft Windows, AFP for Macintosh OS 9 og OS X, samt NFS for Linux og UNIX.

Ellers kan vi nevne at det også er støtte for HTTP, HTTPS, FTP, FTPS og RSYNC samt et imponerende utvalg av streaming-alternativer.

Les også: Kjøpeguide for nettverksdisker

Det er også flere gode alternativer for backup og en integrert backuptjeneste. En knapp på framsiden av boksen gjør det mulig å utføre backup til en ekstern USB-disk eller til andre servere.

Ifølge Netgear bruker en boks utstyrt med seks 500 GB-disker rundt 115 watt, og vi fant det enkelt å aktivere strømsparende funksjoner i administrasjonsverktøyet. Strømforsyningen befinner seg ifølge Netgear i serverklassen og er på 300 watt. Kabinettet har ellers tre store vifter som gjør mye ut av seg ved oppstart, men som finner et behagelig støynivå etter kort tid. Vi testet løsningen med både pc- og mac-klienter, og støtte ikke på noen store problemer underveis. Ytelsen ble oppfattet som svært god.

Prisen på vår testmodell inklusive tre disker ligger på rundt 17 000 kroner inkl. mva. Mer informasjon finnes på www.netgear.com .

Les om:

Lagring