Et race for fortiden

Et race for fortiden

Digitalisering av vår historie er et race for å bevare fortiden. Fienden er brann, elde og tyveri.

Orlando Florida: - Vi ønsker å gi noe tilbake. Ideen er å hjelpe med å bevare menneskenes informasjonsarv ved å gjøre dokumenter og kulturelle gjenstander tilgjengelige på nettet for forskning og utdanning, sier Joe Tucci, administrerende direktør i EMC.

Donerer

En million dollar har EMC donert til Smithsonian Institutions digitaliseringsprogram. En av drivkreftene er brann i biblioteker, eksempelvis i Tyskland hvor store historiske kulturskatter har gått tapt.

Donasjonen kommer i form av tjenester og langtidsarkivet Centera med 100 TB som garanterer at lagrede data ikke kan endres. Dermed dobles kapasiteten ved Smithsonian.

Før doneringen fra EMC måtte Smithsonian benytte alt tilgjengelig lagringsutstyr som ble vurdert som en dårlig og upålitelig løsning.

- Vår visjon er å øke og distribuere kunnskap gjennom effektiv bruk av teknologi for å nå den enkelte hvor han bor, studerer og arbeider med full tilgang til vår forskning og samling, sier Ann Speyer, Smithsonians it-direktør.

Å gå gjennom digitale bilder av en gjenstand er ikke det samme som å se den foran seg, men det gir større tilgang til Smithsonians mange gjenstander som enten er for skjøre eller ikke kan bli vist på grunn av plassmangel.

Med 137 millioner gjenstander oversvømmer Smithsonians samling all den plass den kan få.

Forstår

- Vi forstår først behovet for å ta vare på, når vi mister noe vi virkelig setter pris på, sier Daniel S. Morrow, direktør for Computerworld Smithsonian Awards og Computerworld Honors Programs.

Millionen til Smithsonian er den siste i en lang rekke. EMC har totalt donert 20 millioner dollar til digital bevaring, hvorav digitalisering av hva president J. F. Kennedy etterlot seg, har vært det viktigste.

Som et resultat innstifter EMC et offisielt program ”The EMC Information Heritage Initiative” hvor alle ildsjeler for bevaring i alle land oppfordres til å søke. De som kommer gjennom nåløyet får kontanter til en verdi på mellom 5.000 og 15.000 dollar.

- Vi er stolte over å kunne bidra til å digitalisere verdens kulturarv. Dette er en fin måte å visualisere hva EMC leverer, sier Janne Syversen, markedssjef i EMC.

Søknaden og informasjon finnes på EMC.com/heritage_trust. Søknaden må være inne innen 30. november for å være med i konkurransen om årets tildeling.

Daniel S. Morrow vil lede vurderingsarbeidet som vil ende med en liste over verdige mottakere i begynnelsen av 2008. Offentliggjøringen skjer 14 februar 2008.

Les om: