Flashlagring haler innpå

Flashlagring haler innpå

Solid state-lagring kan koste under dollaren per gigabyte innen utgangen av året, melder analysebyrå.

Til tross for fordeler som høyere ytelse og mer kompakte og robuste enheter, har solid state-lagring (ssd), eller flashlagring, ennå ikke hatt noe stort gjennombrudd i bedriftsmarkedet.

Blant annet mener analysebyrået Isuppli at prisene må falle ennå mer for at ssd-lagring skal kunne konkurrere med harddisker.

Produsenten Kingston mener imidlertid at teknologien allerede nå har nådd et punkt der det er mulig for bedriftene å oppnå reelle kostnadsbesparelser.

Nylig lanserte selskapet kostnadskalkulatoren SSD Now ROI, som skal gjøre det mulig for bedriftene å finne ut hvilke kostnadsbesparelser og ytelsesforbedringer de kan oppnå med teknologien, og gjøre enklere for Kingstons partnere å øke salget.

50 prosent bedre ytelse

Sammenliknet med å kjøpe en ny pc eller arbeidsstasjon er det ifølge produsenten mulig å oppgradere fra harddisker til et ssd-basert system for rundt en tredjedel av prisen, inkludert arbeidstimer.

Kingstons undersøkelser at oppgradering fra harddisk til ssd kan øke ytelsen til eldre pc-er med inntil 50 prosent og nye pc-er med inntil 27 prosent.

I kostnadskalkulatoren kan partnerne eller kunden taste inn informasjon om pc-er, kostnader til arbeidskraft og gjennomsnittlig tid mellom harddiskfeil, og få ut et estimat på hvor raskt investeringene er nedbetalt.

- Mange selskaper kommer til å bli nødt til å oppgradere klienter og bærbare i løpet av neste år. Ikke bare har ssd-prisene falt med 50 prosent per gigabyte per år, men selskapene får også en rekke fordeler i form av økt ytelse og lavere risiko, sier Darwin Chen, salgs- og markedsføringsdirektør i Kingston, i en pressemelding.

Én dollar per gigabyte

En av grunnene til de høye prisene for ssd-lagring er ifølge Isuppli først og fremst de høye silisiumprisene, som i sin tur skyldes stor etterspørsel i markedet og begrenset produksjonskapasitet.

Analysebyrået forventer imidlertid at prisen for flashminneceller med kapasitet på tre bit per celle, såkalt triple-level cell (TLC), vil falle til under 1 dollar innen utgangen av 2010.

Det tilsvarer under 1 dollar per gigabyte. Innen 2012 vil prisen på ssd-basert lagring ifølge analysebyrået ha falt til 40 cent per gigabyte, noe som vil gi en pris på så lite som 50 dollar for en 100 gigabytes flashdisk.

Les om:

Lagring