Fleksibel SMB-lagring fra EMC

Fleksibel SMB-lagring fra EMC

AX4 er en spennende nykommer i EMC sin Clariion-familie. Lav pris, mye funksjonalitet og god skalerbarhet bør kunne friste det norske markedet.

Når EMC nå introduserer tredje generasjon av AX-serien, er dette ikke lenger en liten og puslete løsning. Likefullt når den ikke opp til sine storebrødre i selskapets CX-serie. Den havner midt i mellom, noe som bør passe de fleste norske bedrifter bra. AX4 kan huse fra fire til 60 disker. Den kan utstyres med en eller to kontrollere, og det er således mulig å operere med både SAS- og SATA-disker. Man kan kombinere de to ulike diskteknologiene i samme diskhylle dersom man ønsker det. Vil man kun satse på for eksempel SAS-disker med 15 000 rpm, trenger man altså kun en kontroller. I motsetning kjører selskapets CX-familie gjerne på dyrere fiberbaserte disker.

Videre kan løsningen utstyres med UPS. Hvis strømmen går, vil systemet legge alle data ned til disk slik at de ikke går tapt. Man kan ellers velge mellom å kjøre RAID 10, 5 eller 3 ut ifra hvilke behov man har. For eksempel egner RAID 3 seg godt til backup og streaming, mens fil, print og hjemmeområder bør kjøres under RAID 5. Databaser og RAID 10 hører også sammen.

Administrasjonen skjer fra selve boksen via en webleser, og det er mulig å foreta datamigrering, snapshots, kloninger samt asynkrone og synkrone speilinger.

– Her har vi ikke spart på funksjonaliteten, men tilpasset det hele til SMB-markedet, forteller Jørn Malsten i EMC til Nettverk & Kommunikasjon. Han sier også at dette er et idiotsikkert system som de fleste vil kunne installere og vedlikeholde på egenhånd. Veivisere og feilsjekker gjør det vanskelig å gjøre feil, selv om man utfører relativt komplekse lagringsjobber.

Løsningen kommer med minimum fire disker som utgjør 684 GB, mens et fullt utbygd system vil kunne huse rundt 60 TB. Ifølge Malsten vil et system fylt med 15 000 rpm-disker koste rundt 300 000 kroner, mens den rimeligste utgaven vil ha en gatepris på rundt 40 000 kroner. Løsningen støtter opptil 64 servere, noe som de fleste innenfor dette segmentet ikke vil oppleve som lite. Servere som kjører Windows, Linux og Unix støttes, men det er også interessant å se at VMware-integrasjon er på plass etter at EMC kjøpte virtualiseringsselskapet.

Vi nevner også at både Dell og Nec kommer til å selge OEM-versjoner av AX4. Mer informasjon om nyvinningen finner du på www.emc.no.

Les om:

Lagring