Fornyer lagringskolleksjonen

Fornyer lagringskolleksjonen

I starten av november byttet NetApp bestselgerne og toppmodellene med nye og raskere lagringsenheter. Ny programvare, endret administrasjon og lufting i lisenspolitikken fulgte på.

Veksten innenfor lagring i Norge er anslått til 42 prosent i år, i følge Proact. NetApp akter å ta unna sin andel og mer til. De lanserer en kolleksjon der nesten alt er nytt, med unntak av de aller enkleste modellene.

- Vi regner med at vår 3200-serie vil fortsette som en bestselger. Halvparten av salget i Norge er av modeller i den serien. Men det er snakk om hvor mye kapasitet man trenger. Siden det er én virkemåte for alle produktene kan man starte i det små og kjøpe seg opp, eller kombinere, sier norgessjef Henrik A. Vaage. Han understreker at dette er den største lanseringen NetApp har hatt på svært lenge.

Selger mindre lagringsbehov

NetApp vil gjerne framstå som den mest fleksible av lagringsleverandørene, og tilbyr ett felles lagringssystem uansett om kunden tenker NAS, SAN eller har flere typer protokoller i datasenteret. Rollen it får som basis for å følge opp og levere nye tjenester etter en dynamisk modell skal støttes. Hovedmålet er effektiv lagring.

NetApp tilbyr sju metoder for å spare lagringsplass i utgangspunktet, og utvider med en ny metode i denne lanseringen. To av metodene er unike for NetApp, RAID-DP (en type modifisert RAID 6) og Snapshot-teknologi. De bruker også flashminnebuffring, tynnprovisjonering, deduplisering, tynnreplikering og virtuelle kopier.

Den åttende metoden er bygd inn i programvareversjonen Data Ontap 8, som legger inn komprimering. Litt avhengig av type data kan effekten av komprimeringen være opp til 75 prosent redusert fysisk lagringsplass.

- Isolert sett er det ikke god business om målet var å selge så mye lagringsplass som mulig. Når kundene halverer lagringsbehovet sitt merker vi det i færre solgte harddisker, smiler Waage.


Norgessjef i NetApp Henrik A. Vaage er klar med nye produkter i et marked som tar seg opp.

En plattform for å samle dem

Mellom og toppserien av lagringsløsninger blir erstattet av nye modeller. Dette innebærer nye FAS/V3200-modeller og FAS/V6200-modeller. Kapasiteten vil være fra 480 terabyte i 3210-modellen til 2,9 petabyte i 6280-modellen. Disse kan sammenlignes med EMC Clariion CX SAN og HP EVA/3Par-systemene, opp til med Celerra GW og HP xp-systemene.

NetApp utvider samarbeidet med Cisco, og denne gangen er det lagringsløsninger for et samarbeid der VMware er virtuell leverandør som er kjernepunktet. For den som tenker en variant av vBlock-løsningen der NetApp erstatter EMC sin rolle, er det ikke helt det samme. Det ligner mer det samarbeidet NetApp har med Cisco og Citrix om virtuelle arbeidsflater (vdi). Det er garanterte, validerte løsninger med felles kundestøtte. Og alle partnere av alle tre leverandører får selge løsningen.

Mindre nyheter er at selskapet dobler tettheten og halverer strømkravet i sine diskhyller med 2,5 tommers SAS-disker. Og den store diskhyllen DS4243 får støtte for SSD-disker. Dette åpner for svært raske disksystemer som fleksibelt kan settes inn som NAS eller som kapasitet i SAN. Mange vil også like at grensesnittet Unified Connect vil støtte alle lagringsprotokoller gjennom en og samme port.

Ny funksjonalitet er DataMotion for Volumes, som skal gi rask og effektiv flytting av store datasett uten at resten av lagringssystemet yter mindre.

Detaljene til andre

Administrasjonssiden får en endring i strategi. NetApp innser at trenden er å gå vekk fra egne rammeverk av administrasjonsprogramvare med alle funksjoner for egne produkter. De vil derfor levere administrasjon av sine enheter som innstikksmoduler/api-er til tredjepartssystemer.

Lisensene for programvare ryddes opp og forenkles. Stikkordet er i følge NetApp mer for pengene i hver programvarepakke. For eksempel vil støtte for én protokolltype være integrert i en vanlig programvarelisens. Alle protokoller og tilleggsfunksjonalitet betales av kunden etter behov.

Les om: