Funksjonsrik NAS

Funksjonsrik NAS

DS1010+ fra Synology byr på god skalerbarhet og en stor meny når det gjelder funksjonalitet. Vi har testet løsningen.

Denne lagringsløsningen fra Synology retter seg inn mot SMB-markedet og kan huse fem harddisker i de uttrekkbare skuffene. Vi installerte tre 3,5 tommers SATA II-disker hvor hver var på 2 terabyte. Deretter kunne vi via web-grensesnittet velge å opprette et volum.

Vi gikk for et RAID 5-oppsett, og løsningen hadde da to alternativer å velge mellom. Det første alternativet ville brukt kort tid på å opprette RAID-settet, men da uten å unngå eventuelle dårlige sektorer på diskene. Vi valgte alternativet som tok noen timer å bygge opp, men hvor systemet unnlot å bruke upålitelige sektorer. Dessuten gjenoppbygde vi en av diskene uten problemer.

Maskinvaren består av en Intel Atom dobbelkjerne-prosessor som kjører på 1,67 GHz samt 1 GB minne som kan bygges ut til totalt 3 GB. Dette er et stort løft i forhold til tidligere Synology-modeller.

Diskene som støttes er 3,5 tommers SATA(II) X5 eller 2,5 tommers SATA/SSD X5. Diskene kan byttes under drift og den maksimale interne kapasiteten er på 10 terabyte når fem disker på 2 terabyte benyttes.

Hvis man trenger å utvide mer, kan man via eSATA-grensesnittet legge til et DX510-kabinett med flere disker slik at totalkapasiteten blir på 20 terabyte.

På enhetens bakside finner vi ett strøminntak, to forholdsvis store vifter, fire USB 2.0-porter og en eSATA-port. Ved hjelp av funksjoner for strømsparing bruker løsningen 68 watt under drift.

Den er videre utstyrt med to Gigabit-porter for nettverksforbindelser. Disse kan operere med 802.3ad og det er støtte for jumbo-pakker.

Gjennomsnittlig ytelse er oppgitt til å ligge på rundt 115 MB i sekundet i en RAID 5-konfigurasjon i et Windows-miljø når det gjelder lesing. Ved skriving er tallet på rundt 109 MB i sekundet. I vår test opplevde vi ytelsen som veldig god.

God funksjonalitet

Det web-baserte grensesnittet fortjener mye skryt for både intuitivitet og bredden av funksjonalitet og tjenester. DS1010+ snakker mange språk, og støtter NFS, CIFS, HTTP, FTP, AFP, iSCSI og Microsoft Active Directory-domener. Ellers er det innebygd støtte for mange ulike overvåkingskameraer slik at videoene kan lagres på diskene.

Den kan videre benyttes som en Apple Time Machine-lagringsplass, støtter iTunes-basert streaming og har egen applikasjon for å vise frem bilder. Enheten kan også streame musikk direkte til maskin eller iPhone. Den kan også opptre som en brannmur, støtter PPoE og DDNS samt at den kjører Apache, PHP og MySQL.

Synology har god tradisjon for å oppgradere programvaren og legge til ny funksjonalitet. Så dersom noen tjenester mangler nå, så er mulighetene store for at de vil legges til ved neste oppgradering. I vårt testoppsett kjørte løsningen på programvaren Synology DiskStation Manager 2.3.

Selv om løsningen støtter ulike RAID-oppsett er det likevel nødvendig med backup, og dette kan gjøres til en USB-tilknyttet harddisk eller over nettverket til en annen Synology-enhet eller en rsync-basert løsning.

Etter vår mening er dette en moden NAS-løsning, men som kan komme til kort hvis det er kritiske bedriftsdata som skal lagres. Løsningen har beklageligvis ikke redundant strømforsyning. Og hvis man i tillegg skal operere med utvidelsesenheten så mangler det redundante forbindelser til denne.

Prislappen ligger på rundt 8000 kroner uten disker. Du finner mer informasjon her: http://www.synology.com/enu/products/DS1010+/ .

Les om: