Gjennomtenkt NAS for bedriftsmarkedet

Gjennomtenkt NAS for bedriftsmarkedet

I tidligere tester av rimelige NAS-løsninger har vi savnet et par viktige elementer. I N4200 fra Thecus er endelig alt dette på plass.

I tidligere tester av rimelige NAS-løsninger har vi savnet et par viktige elementer. I N4200 fra Thecus er endelig alt dette på plass.

Thecus er en produsent fra Taiwan som foreløpig er et noe ubeskrevet blad i det norske markedet. Vi har testet selskapets N4200-løsning, og ble positivt overrasket over denne kompakte nykommerne.

Integrert batteri

Den kanskje største nyvinningen i forhold til konkurrerende løsninger er et lithiumbatteri som medfølger i esken. Dette batteriet skyves inn gjennom en port på baksiden av N4200, og benyttes dersom strømmen til enheten skulle feile. Ved strømbrudd vil N4200 alltid lagre dataene og foreta en kontrollert og korrekt nedstengig av systemet.


Et batteri sørger for kontrollert nedstengig dersom strømbrudd skulle inntreffe.

I tidligere tester av blant andre Synology Diskstation DS1010+ har vi notert at strømforsyningen kan være et svakt punkt dersom løsningen skal benyttes i en bedrift. Vi har etterlyst en redundant strømforsyning. Thecus har løst dette på en elegant måte.

Thecus har også integrert en annen sikkerhetsfunksjon som kan gi en god forsikring. N4200 sin programvare er tilgjengelig i en dobbel oppsetning på hvert sitt flashminne. En såkalt Disk On Module (DOM) inneholder systemets programvare. Hvis denne feiler vil den andre DOM automatisk reprogrammere primær-DOM slik at enheten likevel fungerer.

Installasjon

Etter at batteriet var på plass, startet vi enheten og konfigurasjonen av løsningen. Det hele foregikk uten dramatikk og med den medfølgende programvaren var det enkelt å nå brukergrensesnittet. Vi installerte disker og opprettet et volum for vår testing. Brukergrensesnittet oppleves som intuitivt og lettarbeidet, og det tok ikke lange tiden før en delt ressurs var tilgjengelig for de brukerne vi hadde godkjent. Enheten har to nettverksgrensesnitt (gigabit) hvor det ene opererer mot WAN og det andre mot LAN.

To informasjonsskjermer på framsiden av N4200 gir god statusinformasjon, og det er en enkel oppgave å følge med på oppstart og nedstenging.

N4200 kan huse fire interne SATA-disker, samt to eksterne eSATA-disker. Den totale lagringskapasiteten er oppgitt til 8 terabyte. De interne diskene skyves enkelt på plass, og det medfølger nøkler som de kan låses fast med. Det er ellers støtte for RAID-nivåene 0, 1, 5, 6, 10 og JBOD. Det er også støtte for hotswap. N4200 støtter både 2,5 og 3,5 tommers SATA-disker. Det anbefales at man bruker 2,5 tommers disker for lavere strømforbruk og en mer støyfri drift, mens 3,5 tommers versjonene gjerne gir ekstra lagringskapasitet og en bedre ytelse.

Vi testet backupbatteriet ved å trekke ut strømkontakten, og enheten svarte med å varsle om strømbrudd før den kontrollert foretok en nedstenging. Da den fikk strømmen tilbake, foregikk oppstarten knirkefritt og alle data var intakte.

Nok av krefter

Thecus N4200 kjører på Linux og er basert på en Intel Atom-prosessor (D510) med to kjerner. Denne kjører på klokkefrekvensen 1,66 GHz og sammen med 1 GB med DDR2-minne klarer den oppgaven med gode overføringshastigheter. Vi synes spesielt utbyggingsmulighetene er gode i denne modellen. Den kan by på seks USB-porter, to e-SATA-porter samt en PCI-e x1-port hvor man for eksempel kan montere et 10 gigabit-kort.

Kabinettet er ustyrt med en forholdsvis stor vifte i bakkant, og den gjør i det hele tatt lite ut av seg på støyfronten.

Vi testet enheten med firmware-versjon 3.05.02.2 og tok i bruk den medfølgende Twonky Media Server Module. Ellers følger Acronis True Image med for backup-oppgavene.


Brukergrensesnittet er lettarbeidet og intuitivt, men vi savner gode hjelpetekster.

Prislappen ligger rundt 4500 kroner eks. mva. uten disker, og totalt synes vi dette er en god pakke når vi ser på funksjonalitet, innebygd UPS og de gode utbyggingsmulighetene. Det eneste vi savner er hjelpetekster som beskriver de ulike tjenestene i brukergrensesnittet. Mer informasjon finner du på www.thecus.com eller hos den norske distributøren www.cbk.no .

Les om: