God nettverksdisk for to disker

God nettverksdisk for to disker

Test: Test: Synologys DS-207 tilbyr topp funksjonalitet , forbedret feiltoleranse og harddiskkapasiteten du ønsker.

For undertegnede var Synologys første enhet, DS-101, et produkt man ble svært imponert over, og gjorde at man fikk tro på at nettverksdisker i dette segmentet virkelig hadde noe for seg. I tillegg til løsninger for en enkelt disk via DS-100-serien har Synology hatt støtte for fire disker i CS-400-serien. DS-207 er første enhet i DS-200-serien som støtter to harddisker.

LES OGSÅ: Tidligere tester av nettverksdisker

Enheten leveres i utgangspunktet uten harddisker. På det norske markedet regner vi med enheten også blir tilgjengelig under Microstorage-navnet, og da levert ferdig oppsatt med disker. Enheten kan benyttes med en enkelt disk – setter man inn en til, har man mulighet til å migrere til RAID 1. Installasjon av harddisker er gjort unna på noen få minutter.

For ekspansjon er det tre usb-porter. I likhet med tidligere Synology-enheter, samt en del enheter fra Thecus og Qnap, kan usb-porten i front benyttes for å enkelt kopiere inn innhold fra for eksempel usb-minnepinne eller digitalkamera. Man kan via usb også dele vanlig skriver i nettverket. Det er ikke mulighet for ekspansjon via eSATA slik som på en del andre Synology-modeller. Dette er trolig på grunn av at samme kontrollerbrikke benyttes, men siden disken har to disker internt, benyttes begge Serial ATA-tilkoblingene. Støynivå vil være avhengig av harddiskvalg. Enheten har vifte, men støynivået er relativt moderat.

Ytelse

Ytelsestallene for DS-207 overrasket oss, negativt. DS-207 er et helt nytt produkt og vi er noe usikre hvordan styringselektronikken skiller seg fra Synologys enheter med støtte for en eller fire disker. Ytelsen er lavere enn hva vi hadde forventet når det gjelder skriving – leseytelsen er for så vidt bra, men skriveytelsen er dårligere enn for eksempel Thecus N1200, som vi også har testet nå. Sammenlignet med Qnap TS-201, som vi testet for ikke så lenge siden, er ytelsen på omtrent samme nivå. Relativt likt blir det også mot Synologys «gamle» DS-106e (som nå blir erstattet av modellen DS-107). Ved lesing fra ftp er ytelsen god med opptil rundt 18 MB/sek. Dette spiller dog som regel liten rolle, da man via internettilgang mot ftp er begrenset av linjen, og på lokalnettverk er det mer aktuelt å bruke direkte tilgang til enheten i stedet for ftp-klient. Det er heller ikke ekstra ytelse å hente ved å bruke to disker i RAID 0 kontra å kjøre RAID 1 eller diskene helt separat fra hverandre.

Tjenester

Synology har hele tiden vært i fremste rekke når det gjelder funksjonalitet. Mange produsenter har fortsatt ikke enheter med samme funksjonalitet, eller like godt implementert funksjonalitet, som Synology kunne tilby med sin første enhet i 2004.

Via «Web Station» kan man sette opp sin egen webtjener med støtte for PHP og MySQL. Det er mulighet for kryptert tilgang til både web- og ftp-tjenestene.

For ftp er det mulig med kryptering med TSL eller SSL, noe de fleste ftp-klienter støtter. Det er imidlertid ikke mulig å deaktivere ukryptert innlogging. Enheten har webtjener med støtte for PHP og MySQL. Dette gir gode muligheter for å sette opp dynamiske websider på sin egen tjener. For webtjeneren er det mulighet for kryptert tilgang (https). Web-tjeneren kan også kjøres på annen port enn port 80. Via web er det også mulig å ha fotogalleri via integrert løsning.

Synology leverer med et klientprogram for sikkerhetskopiering. Her finnes imidlertid bedre gratisløsninger. For sikkerhetskopiering av enheten kan man benytte ekstern harddisk eller kjøre kopi direkte mot en annen Synology-enhet.

Enheten kan settes inn i NT-domene eller Active Directory, og brukere da autorisere seg via eksisterende brukeroppsett sentralt i en bedrift.

Det er støtte for kobling mot f.eks. medielinker via UPnP AV. Det er også støtte for iTunes-tjener. Også Synology tilbyr direkte nedlastinger på enheten via ftp, http eller bittorrent. Bittorrentløsningen er bedre enn hos Thecus, og mer på linje med det vi har sett hos Qnap.

Konklusjon

DS-207 følger opp med god funksjonalitet selv om det ikke er noe spesielt nytt kontra de tidligere enhetene vi har test fra Synology – hovedpoenget her er at det er en enhet for to disker, og de mulighetene det gir. Vi er generelt fornøyd med enheten, men hadde håpet på litt bedre ytelse av en todisk-enhet. Likevel, topp funksjonalitet kan kompensere en del for ytelsen, og enheten har i praksis fungert godt i våre tester. Den generelle administrasjonen av enheten er funksjonsrik og samtidig oversiktlig. I hvert fall for brukere som ønsker mer funksjonalitet enn bare lagring direkte i lokalnettverket, er Synology DS-207 et utmerket valg. Markedspris for enheten er nede i rundt 2 500 kroner inkl. mva. Dette er strengt tatt ikke mer enn hva Synologys mer avanserte enkeltdiskløsninger kostet for kort tid siden.

  • Synology Diskstation DS-207
  • Pris: Ca. kr 2 500 inkl. mva. (uten disker)
  • Leverandør: Norek.no, EET.no
  • Internett: www.synology.com

  • Ytelse: 6
  • Funksjonalitet: 9
  • Pris/egenskaper: 8

LES OGSÅ: Tidligere tester av nettverksdisker