Gratis diskkloning

Gratis diskkloning

Clonezilla lar deg lage diskbilder og klone harddisker - også over nettverket.

Clonezilla er et program som gir muligheter for å ta kopi av en hel partisjon eller en hel harddisk -- dette til en diskbildefil eller en direkte kloning over på en annen harddisk. Dette i likhet med kommersielle programmer som Norton Ghost og Acronis TrueImage.

To versjoner

For vanlige brukere vil Clonezilla Live være den mest aktuelle versjonen å bruke. Denne kjøres fra en oppstarts-cd eller usb-minnepinne. Clonezilla kan imidlertid også tilby mer avansert funksjonalitet gjennom Clonezilla SE, hvilket er en tjenerbasert løsning for distribusjon av diskbiler til maskiner i et nettverk. Opptil 40 klienter kan ha tilgang samtidig. Det vi her imidlertid fokuserer på er Clonezilla Live.

Programmet lastes ned i form av en ISO-fil som brennes ut på CD eller en Zip-fil som installeres på en minnepinne. Vi har selv ikke prøvd løsningen fra minnepinne, kun CD. Iso-filen som lastes ned kan brennes ut på CD eller DVD med de fleste brenneprogrammer. Et gratisprogram som kan benyttes er for eksempel CDBurnerXP (www.cdburnerxp.se).

Når man starter opp med oppstarts-cd-en vil man først velge mellom om man skal jobbe med diskbildefiler eller om man har tenkt å klone harddisker. Sistnevne er aktuelt om man for eksempel skal bytte systemdisk i en pc og ønsker å overføre alt innholdet fra den gamle disken til den nye. Diskbildefiler kan benyttes hvis samme system skal overføres til flere pc-er eller at man ønsker å ha en rask måte å reinstallere maskinen med et tidlgiere laget oppsett. Man kan også bruke programmet for sikkerhetskopiering, der man tar kopi av hele harddisken eller en av dens partisjoner.

Skal man håndtere diskbilder får man videre flere valg for hvor diskbildet skal plasseres eller hentes. Det mest aktuelle vil i mange tilfeller være en annen harddisk, for eksempel en ekstern harddisk. Man har imidlertid også muligheten til å benytte nettverksressurser via SSH, Samba eller NFS.

Ikke grafisk

Clonezilla Live er ikke av de mest brukervennlige programmene. Brukergrensesnittet er tekstbasert, i stedet for et grafisk brukergrensesnitt slik som i for eksempel Acronis TrueImage. Likevel trenger ikke dette å bety så mye, men generelt kan man si at Clonezilla ikke er av de mest brukervennlige programmene av denne typen.

Clonezilla er nok på en del områder best egnet for "avanserte brukere". På enkelte områder vil det være en fordel at man forstår hvordan man i Linux-verden organiserer harddisker og partisjoner. Har man dokumentasjonen tilgjengelig og faktisk leser hva det står i programmet burde det imidlertid ikke være noe problem.

Clonezilla kan lastes ned fra www.clonezilla.org . På hjemmesidene finner man også dokumentasjon for programmet.

Kombinere med GParted?

Vi har tidligere omtalt løsningen Parted Magic, som er en gratis partisjoneringsløsning basert på partisjoneringsprogrammet GParted. Om man har tenkt å bruke dette kan vi også tipse om løsningen GParted-Clonezilla Live, som er en oppstarts-cd som inneholder både GParted og Clonezilla.

Lagring