GUIDE: En server til hjemmet

Bygge din egen hjemmeserver? Her er aktuell maskin- og programvare til formålet.

Publisert Sist oppdatert

Begynner samlingen av eksterne harddisker å bli stor og det er flere i hjemmet som ønsker tilgang til samlingen av bilder, musikk og film? Ønsker du å sikkerhetskopiere fra husets pc-er uten å huske koble på den eksterne disken? Skal musikk, bilder og film streames for visning på tv-en uten å være avhengig av at pc-en befinner seg hjemme?

Dette er bare noen av mange gode grunner til å investere i en hjemmeserver.

Bygging vs. ferdig

Man har i hovedsak to valg når det gjelder ferdige løsninger som kan fungere som en server i hjemmet.

Det første valget er NAS-løsninger som gjerne er basert på Linux, uten at det direkte synes på noe vis. Det er her mange leverandører – blant annet Buffalo, D-Link, Iomega, Qnap, Synology, Thecus og Western Digital. Prisene for en god løsning varierer fra omrent tusenlappen til over 6 000 kroner - da avhengig av antall disker man ønsker plass til, ytelse og funksjonalitet.

En del av de aller raskeste og mest avanserte enhetene med plass til 4-5 disker koster cirka 6 000 kroner, men harddisker kommer da i tillegg. Men man kan også få enheter med plass til fire harddisker langt rimeligere.

Den andre løsningen er en maskin basert på Windows Home Server. I all hovedsak står valget (for norske forbrukere) da mellom HP og Acer, selv om man har enkelte leverandører som bygger mer eller mindre standard pc-er som leveres med Windows Home Server. Disse maskinene leveres gjerne med én eller to disker, samt plass til opptil fire interne disker.

Ferdige løsninger vil være raske å komme i gang med, og man kan være relativt sikre på at de fungerer stabilt. De er gjerne effektive strømforbruksmessig og relativt stillegående.

Det er primært to fordeler med å bygge selv; kostnader og ytelse. Kostnadene kan holdes nede ved at man benytter utstyr man allerede har, for eksempel en utrangert stasjonær pc. Videre er det ikke mange kronene man betaler for en enkel stasjonær pc som kan lastes opp med flere harddisker. For en del kan det være aktuelt å benytte en kombinasjon av utstyr man allerede har og nye komponenter.

Ferdige NAS-løsninger kan være svært raske å komme i gang med, men kan oppleves som dyre hvis man samtidig ønsker topp ytelse.

En annen ting er ytelse, eller spesielt ytelse sett opp i mot kostnad. Visst får man ferdige løsninger som leverer meget god ytelse. Et eksempel kan være Synology DS710+ som vi testet for ikke så lenge siden. Dette er en NAS som har plass for to interne harddisker og leverer ytelse opp mot rundt 100 megabyte i sekundet for en enkelt bruker. Problemet er at den koster nesten 4 000 kroner – uten harddisker. Riktignok leverer Synology en fantastisk programvareløsning som utgjør mye av kostnadene i utvikling, men samtidig vil bruken av en server for mange brukere i all hovedsak være begrenset til ren fillagring og det finnes programmer som kan installeres på en maskin som kjører Windows eller Linux som kan gi annen funksjonalitet man trenger. Like brukervennlig er det nødvendigvis ikke.

LES OGSÅ: Slik setter du opp nettverk hjemme

Mini-ITX

Ønsker man å bygge en kompakt hjemmeserver kan en mini-itx-løsning være aktuell. Man har etter hvert et godt utvalg av denne typen hovedkort – mange leveres ferdig med Intels Atom-prosessorer, men man finner også hovedkort for kraftigere prosessorer.

Det er to viktige elementer å merke seg ved valg av hovedkort. Det første man må vurdere er hvor mange harddisker man ønsker i løsningen. Mange mini-itx-hovedkort har bare to Serial ATA-tilkoblinger. Mange som skal bygge en hjemmeserver ønsker et hovedkort som i hvert fall har mulighet for at fire harddisker kan kobles til. Å finne et hovedkort med fire tilkoblinger er enkelt, men det finnes også enkelte kort med seks Serial ATA-tilkoblinger.

Et alternativ er også å bruke et tilleggskort. Mange mini-itx-hovedkort har én enkelt pci- eller pci express-kortplass.

Ønsker man høy ytelse mot serveren, trenger man også Gigabit Ethernet-kontroller. De fleste hovedkortene i dag har dette, men det finnes noen rimelige løsninger uten.

Et svært aktuelt kabinett for bruk av mini-ITX-hovedkort og hjemmeserver er Fractal Design Array Mini, som vi allerede har testet.

Les videre på neste side...