Highpoint med HyperDuo

Highpoint med HyperDuo

Smelter sammen harddisk og SSD med smart diskkontroller.

Highpoint RocketHybrid 1220 er et PCI Express 1x-kort med to Serial ATA-porter. Portene støtter opptil 6 Gbps overføringshastighet, hvilket enkelte nyere SSD-er kan dra nytte av. Det finnes også harddisker med 6 Gbps Serial ATA-støtte, men den praktiske ytelsesforbedringen er der minimal. 6 Gbps SSD-er, som for eksempel Crucial C300, kan levere ytelse over hva 3 Gbps Serial ATA kan klare på større sekvensielle operasjoner.

RocketHybrid 1220-kontrolleren er basert på Marvells 88SE9130-kontrollerbrikke. Marvell er også av dem som leverer kontrollere til SSD-er med 6 Gbps-støtte. Kontrolleren tilbyr også støtte for RAID 0 (striping, for bedre ytelse) og RAID 1 (speiling, for bedre feiltoleranse). Det som imidlertid er mer interessant er hybridløsningen hvor SSD og harddisk smeltes sammen. Denne løsningen har vi tidligere sett på hovedkortet Asus P8P67 Deluxe, som benytter den samme diskkontrolleren fra Marvell. Prinsippet er at harddisk og SSD settes sammen til et felles lagringsområde, men data man benytter mest eller ønsker å ha optimalisert for best mulig ytelse legges på SSD-en.

LES OGSÅ:

Raskere 3 terabyte-harddisk

Fordelen med en slik løsning kontra å ha for eksempel SSD for lagring av operativsystem og programmer og en harddisk i tillegg er at man ikke trenge å passe på at det mindre lagringsområdet SSD-en tilbyr går fullt. Ved installasjon av mange programmer på SSD vil det også være mye data som tar plass, men som man så å si aldri benytter. På en måte kan man se på denne løsningen som to sammenslåtte disker og en avansert defragmenteringsopsjon, der data man bruker ofte legges på det raskeste området og man kan manuelt også legge data man ønsker best mulig ytelse på inn i det raskeste lagringsområdet.

Ifølge Marvell og Highpoint skal man kunne oppleve 80 prosent av ytelsen som SSD-en alene ville gitt, kombinert med at man har et stort lagringsområde og kan få mer effektiv utnyttelse av plassen på SSD-en. Målgruppen for teknologien er ifølge Highpoint konsument-NAS-er, arbeidsstasjoner og spill-pc-er.

Vi har som sagt testet løsningen gjennom Asus' hovedkort, og har så langt vært fornøyd med løsningen og sett gode ytelsestall.

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8P67 Deluxe: Superhovedkort til Sandy Bridge

Raskere med Sandy Bridge

Highpoint RocketHybrid-kontrolleren er implementert som en PCI Express 1x-kort og har støtte for PCI Express 2.0. For maksimal utnyttelse av dette kortet ved bruk av raske SSD-er vil man trenge et hovedkort som også støtter PCI Express 2.0. En del hovedkort som har PCI Expess 2.0-støtte benytter dette kun for PCI Express 16x-kortplassen for grafikkort. Dette gjelder for eksempel hovedkort med Intels P45- og P55-brikkesett. Nye hovedkort med Intels P67-brikkesett for Sandy Bridge-plattformen tilbyr normalt PCI Express 2.0 for vanlige 1x-kortplasser. Vi har allerede sett effekten av dette gjennom USB 3.0-kontrollere hvor vi har hatt 40-50 prosent bedre ytelse på P67-baserte hovedkort framfor P55-baserte hovedkort.

PCI Express 1x implementert via PCI Express 1.0 gir en båndbredde på 250 MB/sek. I praksis er det noe mindre. Med PCI Express 2.0 får man en fordobling, og vil da ha båndbredde nok til å fullt kunne utnytte en del av de raskeste SSD-ene på markedet. Riktignok, det kan likevel være en teoretisk flaksehals for SSD-er satt opp i RAID 0.

Produkter fra Highpoint selges av en lang rekke norske forhandlere. Foreløpig vet vi ikke noe om prisen på RocketHybrid 1220. Skulle vi gjette tror vi prisen kan ligge på rundt 400 kroner.

Mer informasjon: www.highpoint-tech.com

LES OGSÅ:

Nå erstattes BIOS

Lagring