Hjemmetjeneren for stornedlasteren

Hjemmetjeneren for stornedlasteren

VIA har lansert en halvfabrikats hjemmetjener/nettverksdisk med plass for hele åtte interne harddisker.

Flere av dagens Windows Home Server-maskiner har plass for fire interne harddisker. Det samme gjelder en del nettverksdisker (NAS) som også er rettet mot konsumenter. VIA fornekter seg ikke når de nå retter sin NSD7800-tjener mot hjemmetjenermarkedet.

NSD7800 har internt plass for hele åtte Serial ATA-harddisker, hvilket med dagens harddisker på opptil 1,5 terabyte betyr opptil 12 terabyte intern lagringsplass. I tillegg er det fire usb-porter som blant annet kan benyttes for å koble til eksterne harddisker. Tjeneren har i tillegg intern Compact Flash-sokkel som kan benyttes for å lagre operativsystem på. Det eri dag vanlig at både Windows Home Server og nettverksdisker baserer seg på bruk av flashminne for i hvert fall deler av operativsystemet.

LES OGSÅ: TEST: Funksjonsrik lagring

For tilkobling til nettverk har man Gigabit Ethernet-støtte. Det er for systemintegratorer og lignende også mulig å bestille tjeneren med en sekundær Gigabit Ethernet-kontroller, hvilket kan benyttes til lastbalansering, sammenkobling for bedre ytelse (teaming) eller redundans.

Prosessoren som benyttes er en VIA C7-D på 1,5 GHz. Ut i fra det vi har sett på selv en del litt dyrere nettverksdisker, er at prosessoren har vært en flaskehals for ytelsen. VIA C7-D-prosessoren skal i teorien kunne gi løsningen god overføringsytelse, samtidig som det er krefter for å drive ekstra tjenester ved siden av lagring. Det er videre 1 gigabyte minne og en 300 watt strømforsyning. Strømforsyningen er i standard ATX-formfaktor slik at den også lett kan byttes ut.

VIA oppgir støtte for Windows Server 2003/2007, Windows Home Server og Linux. Det er med andre ord ikke noe ferdig system klar til bruk fra VIAs side. Om enheten vil være til salgs direkte som halvfabrikat kan vi ikke svare på. VIA retter dette produktet mot andre som vil lage en ferdig løsning som videre selges.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker

Les om:

Lagring