Kombinerer SSD og harddisk

Kombinerer SSD og harddisk

Western Digital med ny type hybriddisk.

De tradisjonelle hybriddiskene har vært harddisker med et mindre flashminne som har lagret de filene som har vært mest i bruk, samt på noen modeller også fungert som en skrivebuffer.

For eksempel på Seagates hybrider de siste årene har dette flashminnet vært på 8 gigbyte. Harddiskens styringselektronikk har analysert bruksmønsteret og automatisk plassert filene som brukes mest på flashminneområdet. Resultatet har vært en solid ytelsesforbedring, samtidig som prisen har vært spesielt mye høyere enn en vanlig harddisk.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vector 150 og Sandisk Extreme II: To raske SSD-er

Ole Brum-disk

Det lille flashminneområdet i hybriddiskene vil for en del brukere, som har større datasett som benyttes, ikke være like effektivt ytelsesmessig som en SSD. Med store variasjoner i hvilke data man benytter, og hvis det er større datasett, kan det bli at det man bruker sjeldent er å finne i hybriddiskens flashminne – dermed må det hentes fra snurredisken.

Men for mange blir en stor nok SSD for kostbart. Løsningen da for mange har vært å bruke vanlig SSD i tillegg til en vanlig harddisk. Western Digitals nye Black2 skal være nettopp en vanlig SSD og en vanlig harddisk, samlet i én enhet.

Fordelen med å ha dette samlet er at det i mange bærbare pc-er ikke være plass til både SSD og snurredisk. Black2 er i vanlig 2,5-tommers formfaktor og med 9,5 mm tykkelse. I praksis betyr dette at den ikke vil passe i alle bærbare pc-er – spesielt en del tynnere bærbare benytter harddisker med 7 mm tykkelse.

Black2 har harddiskkapasitet på 1 terabyte kombinert med 120 gigabyte flashminne. For pc-en vil dette framstå som to separate volum, på samme måte som hvis man skulle kjøre en separat harddisk og en separat SSD.

Med andre ord, det er ikke en hybriddisk slik vi vanligvis er kjent med dem, men en løsning som kombinerer en harddisk og en SSD i en felles enhet med én enkelt Serial ATA-tilkobling.

Black2 er kompatibel med Windows XP, Vista, 7 og 8. I utgangspunktet nå skal det ikke være mulig å benytte den på Mac.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Passport Slim: Programvaren viktigst

Høyt prisen

Ved lansering nå vil Black2 kun være tilgjengelig med 120 gigabyte SSD-kapasitet og 1 terabyte snurredisk-kapasitet. Prisen hos norske webbutikker ser ut til å bli liggende på cirka 2500 kroner.

En vanlig 120-128 gigabyte SSD koster hos norske webbutikker cirka 750 kroner. En 1 terabyte 7200 o/min 2,5-tommers-disk koster cirka 600 kroner. Med andre ord er prisen for Black2 omtrent det dobbelte av hva tilsvarende i form av to komponenter vil koste.

En SSD på rundt 500 gigabyte koster fra cirka 2500 kroner . Med andre ord får man her relativt høy lagringskapasitet for pengene med Black2, men det spørs om ikke prisen – i hvert fall nå i utgangspunktet – kan bli i høyeste laget. Ofte kan imidlertid prisene være litt kunstig høye akkurat etter lanseringen.

Aktualiteten for Black2 kan også svekkes på grunn av tykkelsen. Fokuset på bærbare pc-er i dag ligger ofte på å gjøre maskinene tynnere og mange produsenter benytter derfor harddisker med 7 mm tykkelse i utgangspunktet. For de større bærbare pc-ene kan både SSD og harddisk implementert på andre områder også være aktuelt. Man forventer også å se flere bærbare etter hvert der SSD er integrert på hovedkortet.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

mSATA + disk?

For en del pc-er – både bærbare og stasjonære mini-pc-er – som i utgangspunktet ikke har plass til mer enn én disk, kan være å bruke en mSATA SSD. En del pc-er vil ha en ledig Mini-PCIe-kortplass med støtte for mSATA. Spesielt gjelder dette de litt større bærbare pc-ene rettet mot bedriftsmarkedet. Her kan man da installere en mSATA SSD som koster marginalt mer enn en vanlig 2,5-tommers SSD, samt ha en vanlig disk i tillegg.

For mer informasjon om mulighetene man kan ha med mSATA SSD-er kan man se vår guide for mSATA-oppgradering .

Lagring