Kraftig vekst i ssd-salget

Kraftig vekst i ssd-salget

Markedet for flashlagring til bedrifter vil gå fra 510 millioner i år til 3,8 milliarder dollar i 2015.

Salget av solid state-disker (ssd), eller flashlagring, til bruk i bedriftenes servere og lagringssystemer vil vokse kraftig i løpet av de neste årene, viser en ny rapport fra analysebyrået Objective Analysis.

Ifølge analysebyrået vil omsetningen av ssd-enheter i bedriftsmarkedet i 2010 ende på 510 millioner dollar. I 2015 vil dette ha økt til 3,8 milliarder dollar. Samtidig vil antall solgte ssd-enheter i bedriftsmarkedet vokse fra 150 000 solgte enheter i 2010 til mer enn 4,1 millioner i 2015.

- Solid state-disker har allerede vokst kraftig i bedriftsmarkedet, og denne veksten vil fortsette frem til 2015, sier Jim Handy, SSD-analytiker ved Objective Analysis, til amerikanske Computerworld.

- It-ansvarlige har kommet til den konklusjonen at de kan redusere it-utgiftene betraktelig samtidig som produktiviteten øker, ved å bytte ut harddiskene med en teknologi som til å begynne med fremstår som mye dyrere, sier han.

Kostnadsreduksjoner

Ifølge Objective Analysis er harddiskteknologien truet av flashlagring, blant annet på grunn av kapasiteten disse tilbyr.

Ved hjelp av såkalt short-stroking, der skrivehodet i en harddisk kun lagrer og leser informasjon fra de ytre sektorene på harddiskplaten, kan ytelsen på en harddisk økes. Det innebærer imidlertid at mesteparten av harddiskens lagringskapasitet ikke blir brukt.

I dag brukes gjerne flashlagring i bedriftenes datasentre enten som erstatning for harddisker med fibre channel-tilkobling, eller for å gi raskere tilgang for forskjellige applikasjoner som relasjonelle databaser eller videostreaming.

Sammenliknet med harddisker er ytelsesøkningen som flashlagring tilbyr vesentlig. En enkelt ssd gir så mye som 16,000 iops (input/output operations per second). Til sammenlikning kan en høyende 15 000-rpm harddisk med fibre channel-tilkobling kun levere 200 iops.

- Det er mulig å erstatte 10, 20 harddisker – jeg har til og med hørt 30 – med én enkelt ssd, sier Dean Klein, viseadministrerende direktør for Memory System Development i brikkeprodusenten Micron.

Tidligere har såkalte single-level cell (SLC) NAND flashbrikker blitt brukt til å sikre ytelse og stabilitet i store datasentre. I dag benyttes imidlertid multilevel cell (MLC) NAND flash, som gir høyere kapasitet.

Lagring