Kutt i backup – overlev datahavari

Kutt i backup – overlev datahavari

En av tre bedrifter bruker flere dager på å komme i drift etter datakrasj.

Norske bedrifter kvier seg for dyre, store og komplekse backup-løsninger. Tre av fire har så dårlige løsninger at gjenoppretting etter havari kan sende bedriftene til de evige konkursmarker.

– Alle er enige om at backup er helt elementært og nødvendig, men likevel er dette en av de største unnlatelsessyndene i mange norske bedrifter og organisasjoner, sier Eirik Pedersen, administrerende direktør i Proact IT Norge, som har undersøkt tilstanden blant 174 norske bedrifter i ”Lagringsbarometeret”.

Tar flere dager

Det er gjenoppretting etter et datahavari som er den store bøygen. En av tre bedrifter bruker flere dager på å komme seg tilbake i full drift.

Dette koster omsetning, kunder og omdømme, og kan gi inntektstap i flere år. Eller sende bedriften ut av markedet for godt.

Kun en av fire av de undersøkte vil være tilbake i full vigør på under en halv dag. Fem prosent vil bruke flere uker.

Hovedårsaken til problemene med gjenoppretting er at det tas mange backup-kopier selv av gamle data. I tillegg er det gjerne flere kopier av samme fil i samme backup-sett.

– Data som er eldre enn et halvt år brukes sjelden og bør flyttes fra primærlager og over i et arkiv. Mye plass kan også spares ved å slette duplikate data, sier Pedersen.

Deduplisering

Deduplisering er prosessen med å erstatte kopier av identiske filer med pekere til én fysisk versjon av filen. Dette reduserer det fysiske lagringsbehovet drastisk, og gjør både backup og gjenoppretting raskere.

Pedersen hevder at gjennomsnittsbedriften kan halvere lagringsbruken med deduplisering og dataarkivering framfor hyppige fulle databackup-sett i flere år. Mindre komplekse og omfattende backuprutiner gir økt sjanse for raskt å komme i gang igjen etter et datahavari.

- I en vanlig bedrift ligger det i snitt lagret 20 kopier av hver eneste fil. Ifølge Gartner vil det innen 2014 være dedupliseringsteknologi i så godt som alle nye it-produkter som kommer på markedet, og deduplisering vil brukes i forbindelse med 75 prosent av all backup. Men det er ingen grunn til å vente så lenge. Teknologien finnes i dag, og gevinsten er stor for de som tar den i bruk tidlig, mener Pedersen, som selv lever av å selge de nevnte løsningene.

Les om: