Lagring blir billigere

Lagring blir billigere

Omsetningen for leverandørene faller, men den samlede lagringskapasiteten stiger med 40 prosent i året.

IDCs kvartalstall over salget av lagringsprodukter viser at den globale omsetningen falt 5,9 prosent i fjerde kvartal 2008 sammenlignet med samme kvartal året før. Men ser man på den solgte lagringskapasiteten steg denne med 27,3 prosent for kvartalet, til 2,46 petabytes.

- I dette kvartalet ble intern lagring (lagring på servere red. anm) rammet hardt, og dette er direkte forbundet med serversalget, sier IDCs analyseleder for lagring, Matalya Yezhova, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Ekstern vekst

Den eksterne lagringen vokste med 40 prosent, noe som ifølge Yezhova ikke er mye i forhold til normale kvartaler. Markedet for dyrere lagringsløsninger er ifølge IDC sårbare, både fordi innkjøpsprosessen er lang og fordi den øvre delen av markedet i stor grad påvirkes av forbruket hos sluttbruker.

Lagringssystemer i den nedre og mellomste delen av markedet har, ifølge Yezhova, blitt mindre påvirket av den økonomiske nedturen. Det er til og med vekst enkelte steder, fordi brukerne har begynt å se på mellomklasse-systemer som kan dekke et stigende behov for lagring, og samtidig holde kostnadene nede.

- Siden mange it-budsjetter påvirkes negativt av de økonomiske tidene vi er inne i, ser sluttbrukerne etter nye måter å dekke det voksende behovet for lagring, forteller lagringsanalytiker Liz Connor i IDC.

- Fiberbaserte SAN-systemer kan dekke mange lagringsbehov og levere funksjonalitet i enterprise-klassen, men som regel til en høyere gjennomsnittspris. Nå ser vi dermed en fremvekst av av iSCSI- og NAS-lagringsløsninger, mener hun.

De store

EMC ligger i førersetet i det eksterne lagringsmarkedet (disk) med en andel av den globale omsetningen på 23,3 prosent etterfulgt av IBM og HP med andeler på henholdsvis 15,7 og 13 prosent av markedet.

Dell avsluttet fjorårets siste kvartal på en fjerdeplass med en markedsandel på 9,3 prosent. Hitachi og NetApp kom statistisk sett nærmest uavgjort ut (feilmarginer tatt i betraktning) med 7,8 og 7 prosent av markedet.

Blant de fem ledende leverandørene stod Dell og HP for den sterkeste kvartalsvise veksten med henholdsvis 10 og 5,8 prosent.

Les også våre artikkelserier: Slik lykkes du med deduplisering og Slik lykkes du med lagring

Les om:

Lagring