Lagring for de små

Lagring for de små

Dell og EMC starter i det små for de små med rimeligere lagring basert på ny teknologi.

- Vår nye AX4 representerer ny fleksibilitet og ett nytt prisnivå for mindre og mellomstore kunder, sier Janne Syversen, markedssjef i EMC.

AX-serien er ikke ny, men har til nå vært mindre viktig for EMC. Kun to små lagringssystemer for mindre virksomheter har vært solgt av forhandlere.

Dell har solgt begge systemene, AX150 og AX150i, til sine kunder. Det er et resultat av det tette samarbeidet mellom Dell og EMC.

- AX4 representerer et teknologisk fremskritt for førstegangskjøpere av lagring på nett. Systemet har funksjonalitet og ytelse som går langt utover startmodeller, sier Inge Hjelmfoss, Dells forretningsansvarlige for løsninger til datarom.

Fordelen med lagring på nett er at alle datamaskinene har enkel og effektiv tilgang til virksomhetens data. Inntil 64 datamaskiner kan dele dataene i AX4.

Noe nytt

Endringen i nummereringen fra 150 til 4 tilsier at AX4 representerer noe nytt, ikke bare en enkel forbedring av det eksisterende. AX4 er lillebror. Storebror betegnes CX3. Felles for begge er administrasjonsprogramvaren Navisphere. Alt tyder på at CX3 vil bli oppgradert til CX4 i løpet av året.

Begge inngår i Clariion-serien, en serie lagringssystemer som passer norske forhold, i direkte konkurranse med Hewlett-Packards EVA og MSA. Til sammen dekker AX og CX fra fire til 480 disker, fra 584 GB til 480 000 GB. Innenfor dette lagringspennet finnes det minst tre forskjellige platelagertyper med ulik hastighet og pris.

Mens CX3 har satset på de mest effektive og kostbare diskene, er profilen på AX4 bruk av disker med best pris/ytelse. Konsekvensen er lavere intern hastighet.

Det benyttes utelukkende platelagre med SAS (Serial Attached SCSI) eller SATA (Serial Advanced Technology Attachment). Disse har et prisnivå på en brøkdel av fiberplatene som benyttes i CX3.

Alternativene er 146 GB med 15 000 omdreininger per minutt og 300 GB med 10 000 omdreininger med SAS-tilkobling. Videre leveres platelagre på 750 GB eller 1 TB med SATA. Det største kan først leveres i mars.

Langt under

- Både inngangsbilletten og oppgraderingsprisen ligger langt under det markedet har sett for lagringssystemer med lik funksjonalitet og ytelse, fremhever Inge Hjelmfoss.

Kundene kan velge profil, avhengig av behov. Noen få platelagre av den raskeste typen for transaksjoner, de noe større raske for analyse og periodiske data, og de største for arkivdata. Dubleres dette med to AX4, er det bare større katastrofer som vil ødelegge.

- AX4 vil typisk starte på under 40.000 kroner med fire platelagre og en kontrollenhet, sier Jørn Malsten, EMCs produktspesialist.

For det får man en kontrollenhet og en lagringshylle med fire 750 GB platelagre basert på SATA og administrasjonsprogramvaren Navisphere Express.

- Det er første gang vi selger et system med bare én kontrollenhet. Tidligere har vi alltid levert to, fortsetter Jørn Malsten.

Naturligvis anbefaler EMC bruk av to kontrollenheter, i praksis to standard datamaskiner, for å sikre tilgang til data hvis en skulle gå i stykker.

Lavere hylle

Lagringshyllen er redusert fra tre til to U. Det kan tyde på at EMC forbereder nye fysisk mindre platelagre. Med innfatning på 3,5 tommer leveres hyllen med inntil tolv platelagre, fire i bredden, tre i høyden.

Også Hewlett-Packard har en lagringshyller på to U for sine minste systemer. Den leveres også med tolv platelagre tilsvarende EMC, men hyllen kan ikke tilkobles et lagringsnett.

Alternativt leverer Hewlett-Packard en lagringshylle med 25 platelagre med 2,5 tommers platelagre, tilsvarende de som leveres i pc-er. Heller ikke denne lagringshyllen kan tilkobles et nett.

- Det er mer effektivt med 2,5 tommers disker, men kundene synes å foretrekke de størst mulige. Det favoriserer 3,5 tommer, sier Arild Saghagen, senior produktsjef i Hewlett-Packard.

Les om:

Lagring