Lagrings-offensiv fra IBM

Lagrings-offensiv fra IBM

Den årlige kapasitetsveksten innen lagring er beregnet til å være 54 prosent de neste årene. IBM har forberedt seg med en rekke nyheter hvor samvirkende løsninger er stikkordet.

Nettverk & Kommunikasjon var tilstede da IBM lanserte over 40 nyheter for presse, analytikere og noen utvalgte kunder i Montpellier. Selskapet hevder å ha oppfunnet lagringsbusinessen for over 50 år siden, og har også et godt grep om dagens lagringsmarked.

Ifølge IBM er 75 prosent av alle bedriftenes data fremdeles på magnetbånd, og dette markedet ser ikke ut til å dø med det første.

– Vi opplever en årlig vekst innen tape på 300 til 400 prosent, sier Andrew Monshaw som leder lagringsdivisjonen i IBM.

Opptil 512 milliarder filer

Scale out file services (SOFS) er nye program- og maskinvarebaserte tjenester som gir skalerbare NAS-klynger som kan bestå av opptil 512 milliarder filer. SOFS bygger på IBM filsystemet General Parallel File System (GPFS) som til nå har vært forbeholdt de fundamentale ekspertene.

Med SOFS vil selskapet nå at flere skal bruke GPFS som støtter hundrevis av noder og petabytes med data.

Med SOFS får man en låsemekanisme som gir flere parallelle lese/skrive-operasjoner fra ulike klientplattformer til den samme filen. IBM kjøpte for noen måneder siden selskapet XIV, og SOFS baserer seg delvis på teknologi som stammer fra dette oppkjøpet.

Nytt flaggskip for de mellomstore

IBM har fra tidligere flaggskipet DS8000 – et systemrack som klarer å tilby enorm lagringskapasitet i ett enkelt rack. DS8000 er forbeholdt de største bedriftene og har nå fått nye RAID 6-muligheter.

IBM har lansert DS5000 som er myntet på de mellomstore bedriftene (i hvert fall i amerikansk sammenheng). Her er det redundante komponenter, automatisert failover, fjernkonfigurasjon, ulike replikeringsvalg samt cache-backup som sikrer at data i cache tas hånd ved et eventuelt strømbrudd.

Løsningen er 4U høy og støtter Windows, UNIX og Linux, og er utstyrt med hva selskapet kaller neste generasjons enterprise kontrollerteknologi. Hver kontroller har to utbyttbare HIC (host interface cards). Denne første versjonen støtter 4 Gbps FC HICs (totalt 16 porter).

Videre støtter den opp til 256 FC/SATA-disker og opp til 32 GB dedikert cache (16 GB per kontroller). DS5000 støtter RAID-konfigurasjonene 6, 5, 3, 10, 1, og 0.

Reduserer lagringsbehovet

I løpet av de siste tre årene skal IBM ha brukt to milliarder dollar på utvikling og oppkjøp innen lagring. I april i år var det Diligent Technologies som stod på handlelisten. Dette selskapet er et rent de-dupliseringsselskap som utvikler programvare som sikrer at de samme dataene ikke lagres mer enn en gang.

Nå kjører denne programvaren på IBM-maskinvare og den nye løsningen heter IBM System Storage TS7650G ProtecTIER De-duplication Gateway.

Den 4U høye enheten skal kunne håndtere opptil 900 MB/s inline-basert de-duplisering per klynge. Den er skalerbar til 1 PB per system og kan by på LTO-emulering. Ifølge IBM skal det være mulig å oppnå en reduksjon i lagringskapasitet på inntil 25 ganger.

– Mange lagrer i dag alt uten at de vet hva som egentlig bør tas vare på. Intelligent lagring reduserer både plass og strøm, sier Jim Stallings, sjefen for Enterprise Systems Division, til Nettverk & Kommunikasjon.

IBM har også lansert SVC 4.3 (SAN Volume Controller) som gir lagringsvirtualisering med såkalt thin provisioning. Denne programvaren er tatt frem for å forene lagringskapasitet fra ulike disksystemer inn i én løsning slik at man slipper å administrere separate bokser.

Sikrer lagringen

Med IBM Tivoli Key Lifecycle Manager kan man automatisere administrasjonen av krypteringsnøkler. Løsningen oppdager krypteringskapabel media og tildeler nøkler nødvendig for å låse og åpne de aktuelle diskene. Programvaren for nøkkeladmininstrasjon blir nå den samme for både tape og disk.

Selskapet lanserte også en ny båndstasjon som kan huse opptil 1 terabyte med ukomprimert data per kassett. Backuphastigheten på den nye TS1130 skal kunne være opptil 54 prosent raskere enn sin forgjenger.

Rundt 40 nyvinninger eller oppgraderinger innenfor lagring er nå tilgjengelig fra IBM, som ønsker at man ser på dette som samspillende løsninger og ikke som enkeltstående produkter.

Les om:

Lagring