Lagringsmonster for skyen

Lagringsmonster for skyen

EMC har lansert V-Max, et virtualisert lagringssystem med tre ganger kapasiteten av det største systemet til nå.

Datamaskiner, to millioner gigabyte kapasitet og virtualisering er stikkord for EMCs nye lagringssystem V-Max.

EMC får endelig noe igjen for kjøpet av Vmware bortsett fra god inntjening. Vmware og Microsofts Hyper-V er essensielle hjelpemidler for å realisere det virtualiserte lagringssystemet.

På grunn av virtualisering som er nødvendig for leveranse av effektive tjenester over internettet, har EMC utviklet en lagringsarkitektur, Virtual Matrix Architecture, som ligger til grunn for V-Max.

Denne arkitekturen har et fremtidig potensial for hundre millioner gigabyte lagringskapasitet og ti millioner les og skriv per sekund.

- Dette er den største lagringslanseringen hos EMC på 18 år, sa Joe Tucci, administrerende direktør i EMC på en videosendt pressekonferanse tirsdag kveld.

Da lanseringen ble kjent gikk aksjekursen opp til 12,76 dollar til tross for et generelt fall i it-aksjene.

Kombinere

Lagringsarkitekturen har som mål å kombinere evnen til å vokse opp i ytelse (Scale Up) med evnen til å vokse ut (Scale Out). I praksis betyr det at det benyttes mange monteringskabinetter med lagringshyller styrt av datamaskiner som overfor applikasjonene ser ut som ett homogent arkiv.

- Dette er det første lagringsarkivet for store behov som er designet for den virtualiserte verden. Vårt største system til nå, Symmetrix DMX-4 er for den fysiske verden, sa Dave Donatelli, president for EMCs lagringsdivisjon på videokonferansen.

Mens virtualisering av tjenestemaskiner handler om å få en maskin til å opptre som mange, handler virtualisering av lagring om å få mange lagringshyller med tusenvis av platelagre til å opptre som ett enormt platelager.

I den forbindelse er samspillet mellom de virtuelle tjenestemaskinene og det virtuelle arkivet vesentlig.

Styringsdatamaskinene til V-Max bruker derfor Intels nyeste prosessor Xeon 5500 og Vmwares fremtidige ressurstildelingsprogramvare Vsphere som lanseres 21. april.

Tre nivåer

Det er flytting av virtuelle maskiner og virtuelle lagringssystemer med Vmotion som er en nøkkel.

I den forbindelse benytter V-Max tre nivåer av lagring. På første nivå benyttes elektronikklagring i form av flash-minne. På andre nivå benyttes raske platelagre med Fibre Channel for tilkobling, på tredje kapasitetsplater basert på SATA (Serial Advanced Technology Attachment).

Helt tilsvarende gjør EMCs hittil største lagringssystem Symmetrix DMX-4, men dette har ikke samme mulighet for virtualisering.

Utfordringen har vært å få de mest brukte dataene til å benytte elektronikkminne, de minst benyttede til å utnytte SATA. Les videre på neste side!

Les om:

Lagring