Lavere strømforbruk, lavere ytelse

Lavere strømforbruk, lavere ytelse

Samsungs nye 1 terabyte-harddisk er ikke like rask som den gamle, men skal bruke mindre strøm og ha lavere pris.

Kun Hitachi var før Samsung på markedet med 1 terabytes harddisker. Riktignok fulgte Seagate like i hæl, mens Western Digital kom noe senere med sin Caviar GP. Hovedkonkurrenten for Samsungs nye EcoGreen F1 vil være Caviar GP. Western Digital har så langt hatt 1 terabyte-modellen som har brukt minst strøm og hatt lavest varmeutvikling, men dette har vært på bekostning av ytelsen. Dette blir også tilfellet for EcoGreen F1.

Sammenlignet med standardversjonen av Samsungs F1 har man med EcoGreen redusert rotasjonshastigheten fra 7 200 o/min til 5 400 o/min. Dette er samme rotasjonshastighet som Western Digitals Caviar F1. Western Digital på sin side har vært noe diffus i spesifikasjonene, der de har operert med "fra 5 400 til 7 200 o/min", men det har vist seg at i praksis opererer disken på 5 400 o/min. Også undertegnede "gikk på " informasjonen fra Western Digital, og har tidligere omtalt dette som en løsning der rotasjonshastigheten varierte fra 5 400 til 7 200 o/min. Samsung er imidlertid mer direkte og spesifiserer sin harddisk som en 5 400 o/min-disk.

Lavt strømforbruk, og da videre lav varmeutvikling, er i mange sammenhenger svært viktig. For eksempel i lagringsløsninger kan det være relativt store besparelser og enklere konstruksjon av systemene hvis strømforbruket/varmeutviklingen er lav. For en del kan også lavere støynivå fra pc-en være viktigere enn å ha den aller raskeste harddisken. I teorien kan lav varmeutvikling og lavere kompleksitet (gjennom lavere rotasjonshastighet blant annet) også ha betydning for levetiden til harddisken.

Sammenligner man spesifikasjoner, i den grad man kan stole på dem, har Samsungs EcoGreen F1 lavere strømforbruk på lese- og skriveoperasjoner, samt i ventemodus og dvalemodus. Ved tomgangskjøring ("idle") har Western Digitals Caviar GP lavere strømforbruk. Western Digital oppgir også lavere støynivå.

Per i dag koster Samsung Spinpoint F1 i 1-terabyte-versjon i underkant av 1 200 kroner inklusive mva. hos de rimeligste forhandlerne. Den aller rimeligste 1 terabyte-harddisken er Hitachi 7K1000. Denne er også raskest, men er den som har desidert høyest strømforbruk og varmeutvikling. Hva den nye EcoGreen F1 vil koste kan vi foreløpig bare spekulere i. Foreløpig er den ikke tilgjengelig hos noen norske forhandlere så vidt vi kan se. Enkelte andre medier har rapportert pris i Norge til under tusenlappen gjennom å ha regnet om fra dollar, men har da ikke tatt med mva som faktor i prisen. Det som imidlertid er sannsynlig, er at prisen vil legge seg rett i underkant av hva Spinpoint F1 koster.

Videre tar det nok nå ikke lang tid før 1 terabyte-harddisker er tilgjengelig for under tusenlappen - inklusive mva.

LES OGSÅ: Test av 1-terabyte-harddisker