Leveringsklar for virtualisert lagring

Leveringsklar for virtualisert lagring

Skal levere lagring i datamaskinene sammenkoblet med VSAN.

Det er interessen for Vmware som får Dell til å konkurrere med sine egne løsninger.

Vmware har satset på datamaskiner på 2U. Disse kan plassere mange platelagre i front, enten 2,5 tommer stående eller 3,5 tommer liggende.

Typisk er Dell Poweredge R720 og R820. Også tungregnemaskinen C6220 II er tilpasset VSAN. Førstnevnte har to prosessorer og minne, C6220 har fire hovedkort.

Ligge i front

- Det er viktig å ligge i front på det våre partnere utvikler. Derfor er vi tidlig ute med sertifisering på VSAN, sier Per Robert Fjelly, produkt og markedsansvarlig for Dells fellesmaskiner.

Ideen er avbalansert ytelse. Med 24 minnespor, gir det 384 GB minne med 16 GB minnemoduler, 1,5 TB med 64 GB moduler, men disse er alt for kostbare i øyeblikket med en pris på rundt 40.000 kroner. 16 GB koster 2.000 kroner, 32 GB rundt 7.500 kroner.

R720 har to spesialiteter. For det første lagres Vsphere på to standard lagringskort, SD-kort, dernest lastes Vsphere inn i beskyttet minne som er dublert. Dette minnet er på 2,5 GB, totalt 5 GB.

Hvor mange virtuelle maskiner R720 kan håndtere er avhengig av minnestørrelsen. Dell regner 8 GB per virtuelle maskin. Det gir 48 virtuelle maskiner med 384 GB minne. Mer minne er bedre for ytelsen. Flere virtuelle maskiner vil sannsynligvis stresse dataoverføringen, internt og på VSAN.

I øyeblikket benyttes Intels prosessor Xeon E5 2600, men snart kommer årets versjon Xeon E7. Det vil gi bedre ytelse, men kan bli en utfordring for inn/ut-systemet.

Lagring foran

I front kan R720 ha 16 platelagre på 2,5 tommer. Ytterligere ti kan settes inn bak i kabinettet. Med 3,5 tommer er det tolv pluss to 2,5 tommer bak. Ytterligere fire SSD kan settes inn. Platelagrene er på 600 GB, 900 GB eller 1,2 TB for 2,5 tommer, 4 TB for 3,5 tommer.

Dell har foreløpig liten tiltro til VSAN for generelle anvendelser. Et lagringssystem som Equalogic tilknyttet SAN vil ikke koste det dobbelte og være mer anvendelig. VSAN egner seg i øyeblikket ypperlig for VDI, virtuelle pc-er hvor bearbeidingen skjer i fellesmaskinen og skjermbildet vises på pc-en eller en tynn klient. Også egen test og utvikling gjøres bra med VSAN.

- Kundene har ulike behov. Vi skreddersyr. Det kan være SAN, VSAN eller en kombinasjon sier Arild Hansen, systemingeniør i Dell.

Den minste integrerte datamaskinen Dell VRTX med maskin, lagring og nettverk i ett kabinett er Dell interessert i å få godkjent for VSAN i tillegg til at håndterer SAN og NAS.

Les om:

Lagring