Linux for dårlig for lagring

Linux for dårlig for lagring

Glem Linux og Windows. Har du høye krav til I/O, får du det du betaler for, mener Henry Newman.

Henry Newman har 27 års erfaring med lagring. I sin blogg fastslår han at Windows er ubrukelig for brukere med høye I/O-krav, men heller ikke Linuxs filsystem har nok å bidra med. Solaris fra Sun eller Unix-varianten AIX fra IBM er det eneste som duger.

- Hva var Linux opprinnelig designet for? For skrivebordet. Men siden det har Linux beveget seg fra skrivebordet til mange store SMP-servere som Sun, IBM og SGI. Men kan Linux som operativsystem egentlig møte utfordringene av høyytelses I/O?, lurer Newman på.

I/O er antall innkommende og utgående meldinger per sekund. En backup-enhet som har en kapasitet på 240 megabyte per sekund krever et system uten flaskehalser. Ifølge Newman sliter Linux med å gjøre dette riktig, fordi Linux ikke klarer å sende all informasjon i så store mengder til hva enhetene etterspør.

- Jeg har sett Linux-kjerner bryte ned I/O-etterspørsler (større enn 512 kilobyte) til 128 kilobyte. I og med at dette i Linux er skrevet som en erstatning for Windows, kan man ikke forvente mye av systemet, skriver han.

Allokering

Newman klager også over for små muligheter for allokering i filsystemene som er i Linux i dag. Et filsystem som brytes ned i så små biter som fire kilobyte trenger 53,7 milliarder allokeringer for å representere 200 terabyte, skriver Henry.

Større systemer, som har et åtte megabyte stort allokeringsminne, skulle klare å tildele samme filsystem med 26,2 millioner allokeringer. Da kan man til og med klare å holde hele tabellen i internminnet, ifølge Henry.

- Det er ikke at jeg er anti-Linux. Men jeg mener at standard-Linux filsystemer ikke er kommet lang nok til å erstatte skalerbare, høyytelses SMP-filsystemer. Et operativsystem er et verktøy, og akkurat som med en motorsag og en håndsag må du vite hva du skal bruke til hvilket formål når du velger operativsystem, skriver han

Les hele bloggginlegget her .

Les om:

Lagring