Lynrask og fleksibel NAS

Lynrask og fleksibel NAS

Qnap TS-809 Pro Turbo NAS har kapasitet på 16 terabyte og gir fleksibel tilgang på informasjon i nettverket.

NAS for småbedrifter begynner å få god kapasitet – både i mengde lagring og i harddisker. Qnap TS-809 Pro Turbo NAS er nettopp testet av PC World i Australia, og de er svært fornøyde. TS-809 er varianten med plass til åtte harddisker, tidligere i år testet de firediskersvarianten TS-409. TS-809 kan maksimalt fylles til 16 terabyte, og det vil fint holde noen måneder i det fleste aktuelle mindre bedriftene.

Det er hastighet i lagring og levering som imponerer mest. Så har også Qnap lagt inn en real Intel Core 2 Duo-prosessor og et par gigabyte minne. Det gir en kraftig, dedikert server. Qnap har likevel ikke spart på tilleggsmulighetene, og TS-809 er utstyrt med fem usb-porter, to gigabit-nettverksporter, serielle porter og vga. Testerne er likevel skuffet over at esata ikke har fått plass.

Oppsettet kan gjøres med en enkel lcd-skjerm og to knapper, opp til fullskjermsoppsett. Sikkerhetsoppsett inneholder fire RAID-valgmuligheter og JBoD samt totalsikring med AES-kryptering av filinnholdet. I fullskjermløsningen er det så mange og kraftige tilleggsløsninger at en fersk bruker av slike enheter vil miste oversikten, og testerne råder til å gjøre dette litt mer brukervennlig.

Seagate Blackarmor og Iomega Storcenter Pro NAS IX4-100 Server er også testet, men får ikke så god uttelling som Qnap. Seagate er veldig nær Qnap, men har dårlig dårlig fillistesikring og mangler støtte for nettverksautentisering, mf-skrivere og skannere. Iomega har snedige detaljer, men mangler en del som profesjonelt verktøy blant annet inne sikkerhet og stabilitet.

Lagring