Mini-SSD fra OCZ

Mini-SSD fra OCZ

SSD-er i liten formfaktor mer og mer aktuelt.

OCZ vil komme med to nye SSD-er for kobling mot mSATA i bærbare pc-er. mSATA-grensesnitt ser man brukt mer og mer, og da spesielt i ultraportable pc-er. Det er også større pc-er hvor man har muligheten for mSATA-SSD i tillegg til vanlig harddisk. For eksempel kan enkelte pc-er fra Lenovo leveres med en 80 gigabyte Intel mSATA SSD i tillegg til vanlig harddisk. Man kan da kjøre operativsystem og de viktigste applikasjonene med høy ytelse fra SSD-en, mens harddisken benyttes for generell lagring.

En del nyere bærbare pc-er er utstyrt med mSATA-kontakt uten at det er angitt i spesifikasjonene. Vi har også i senere tid sett hovedkort for stasjonære pc-er med mSATA-plass - dette er Z68-baserte hovedkort hvor man har teknologi for at en liten SSD og harddisk slås sammen i en smart hybridløsning og de mest brukte filene lagres på SSD-en.

LES OGSÅ:

SSD integrert på hovedkortet

De nye modellene fra OCZ heter Strata og Nocti, og er basert på kontroller fra henholdsvis Indilinx og Sandforce. Indilinx-kontrollere så man mye til da SSD-er fikk sitt gjennombrudd i 2009. I ettertid har imidlertid Indilinx vært anonym. I dag er det OCZ som eier selskapet, hvilket nok også gjør det mindre aktuelt for andre SSD-produsenter å benytte kontrollere fra selskapet.

OCZ Strata vil leveres med kapasitet på 30 og 60 gigabyte. Hastighetene for de to kapasitetsalternativene er oppgitt til 125/40 MB/sek og 130/85 MB/sek (lesehastighet/skrivehastighet).

Sandforce-baserte Nocti kan stille med høyere ytelse for modellene på 30, 60 og 120 gigabyte. Sekvensielle hastigheter er her oppgitt til 280 MB/sek for lesing og 255-260 MB/sek for skriving. Ytelsen på mindre skriveoperasjoner skal her også være høyere enn for Strata-modellen.

LES OGSÅ:

TEST: Seks raske SSD-er

Les om:

Lagring