Når Dropbox ikke holder

Når Dropbox ikke holder

Nå får Evernote og Dropbox konkurranse i bedriftsmarkedet.

Synkroniserings-applikasjonen Dropbox er blant de mest populære hos både Apple, Windows og Google. At det ikke er et profesjonelt verktøy, med svak sikkerhet og ingen garanti mot datatap, spiller liten rolle. For de fleste it-brukere vil ha tilgang til filene sine overalt. Om det er på pc, nettbrett, nett eller mobil.

For bedriftene er det et lite mareritt. De får en frontkollisjon mellom et helt rimelig krav om å kunne jobbe med filer på enkleste vis overalt, mot krav til sikkerhet og konfidensialitet for intellektuelle verdier i bedriften.

Men behovet for tilgang til filer og data, og å kunne endre og dele dem overalt og helst hele tiden, er en følge av økt it-mobilitet og bruk av sosiale medier. Og det er bare svært gammeldagse organisasjoner som tar sjansen på å ignorere muligheten til mer effektive medarbeidere og unngå nyrekruttering. Med et rikere utvalg av nettbrett og eksplosjon i smarttelefoner vil behovet for filsynkronisering øke.

Alle mann til filene!

Bare i løpet av oktober kastet to veteraner seg inn i dette markedet med bedriftsløsninger. Novell pusser opp en gammel tanke og har laget et helt nytt produkt. Citrix åpner et helt nytt område i selskapet for å bli en viktig aktør i brukerrelaterte data. De kaller konseptet "Datafabric".

Det viktigste skillet mellom disse nye løsningene og de synkroniseringsløsningene som har vært før, er plattformuavhengighet og integrasjonen med filsystemet. Dette innebærer at Windows, MacOS/IOS og Linux/Android minst må støttes, men også gamle travere som Symbian og ferskinger som WebOS bør være på plass. Leveringen av tjenesten ligger også i en nettskylignende infrastruktur, offentlig, hybrid eller privat. De lokale installeringene av filer kommer fra det som minner om applikasjonsbutikker på nett. Tilgangskontroll og sikring er etter sikkerhetskravene i bedriftene.

I begynnelsen var filen

Før de store kom var Cortado den første som meldte seg i konkurransen. De har har blant annet skriverløsningene fra Thinprint med i historien. Deres løsning henter mye inspirasjon fra skriver og dokumenthåndtering.

- Mange bedrifter er bekymret for alt som kreves i infrastrukturen når man skal gjøre data i bedriften tilgjengelig. Cortado forsøker å forenkle dette, sier Kristin Montag i Cortado.

Hun er salgsdirektør i Norden for det tyske selskapet.

Hun viser til hvordan ulike måter å dele arbeidsflater på krever sitt av infrastrukturen. Dette gjelder om man bruker virtuelle arbeidsflater, applikasjonsvirtualisering eller for den saks skyld mobile app-løsninger.

Cortado lar infrastrukturen være som den er. De plasserer en felles synkroniseringsserver mellom de interne lagringene som håndterer tilgang, deling og - faktisk - utskrifter. Infrastrukturen minner om en klassisk sentral skrivertjener, men der alle filer kan sendes til alle typer klienter, også skrivere.

Kontrollen ligger i at man kan sette hvilke mapper eller områder som kan deles gjennom denne serveren. Det ligger også en meldingstjenerfunksjon inne. For brukeren blir valget om man vil gå til filer som er delt i bedriftsnettverket, eller som ligger på egen pc. Eller om man vil gå til egen postboks. Deretter er valget om filen skal vises, skrives ut (med valg av skriver etter lokasjon, og sikring av utskrift), epostes eller telefaxes. Dette kan gjøres også om klienten er en mobiltelefon.

- Vi sikrer tilgangen gjennom egen dedikert mobil-app og at hovedparten av infrastrukturen er internt kontrollert, som andre it-ressurser i et nettverk. Vi kan også legge til økt sikring med at løsningen kun ligger i et område i klienten som bedriften har kontroll over, forteller Montag.

Les om:

Lagring