Neste generasjons lagring

Neste generasjons lagring

Økt datatetthet, raskere og romsligere harddisker og større lagringsservere er blant høstens lagringsnyheter.

Kampen mellom produsentene av harddisker og lagringsløsninger tilspisser seg når Hitachi, Seagate og Western Digital nå forbereder nye teknologier, skriver amerikanske Computerworld.

Blant nyhetene er en nytt optisk drev fra Hitachi-LG Data Storage (HLDS), som ifølge selskapet er den første bluray- og dvd-spilleren med integrert flashlagring. Drevet er utstyrt med Micron 25nm NAND-flashbrikker med 8 gigabytes lagringskapasitet, av samme type som finnes i Intels X25-M-flashdisker.

Hybrid Drive-enheten er spesielt rettet mot kompakte og slanke bærbare, og skal være ideell for langtidslagring. I slike tilfeller kan drevet bidra med å cache og kjøre applikasjoner, noe som skal gi en ytelsesøkning på mellom 50 og 70 prosent sammenliknet med frittstående harddisker.

Den første serien med Hybrid Drives fra HLDS skal være tilgjengelig i mai med kapasiteter på 16, 32 og 64 gigabyte, men enheter med høyere kapasitet vil bli tilgjengelig senere. Priser er ennå ikke satt.

Høyere datatetthet

Hitachi GST annonserte på sin side nylig harddiskene Travelstar 5K750 og Travelstar 7K750. De skal ifølge produsenten gi industriens høyeste datatetthet med standard doble 9,5 millimeters harddiskplater.

De nye Travelstar-diskene er Hitachis første harddisker med Advanced Format-funksjonaliteten, som øker de fysiske sektorene på harddiskene fra 512 til 4096, eller 4 kilobyte.

Travelstar 5K750 har en rotasjonshastighet på 5 400 rpm, 8MB buffer for caching og Serial ATA-grensesnitt. Harddisken har et strømforbruk på 0,5 i hvilemodus og 1,4 watt ved lesing og skriving.

Travelstar 7K750 har en rotasjonshastighet på 7 200 rpm og 16MB buffer. Harddisken bruker 0,5 watt i hvilemodus og 1,8 watt i bruk. Den er også utstyrt med Hitachis Bulk Data Encryption-teknologi (BDE), som krypterer data i sanntid. Ved å slette krypteringsnøkkelen blir informasjonen på harddisken uleselig.

Begge de nye harddiskene leveres med lagringskapasitet på 500, 640 og 750 gigabyte. Travelstar 5K750 skal være tilgjengelig neste måned og vil koste fra rundt 800 kroner, mens Travelstar 7K750 er tilgjengelig i første kvartal 2011.

Raskere og romsligere

I juni lanserte Seagate sin eksterne 3,5-tommers Freeagent Goflex Desktop-harddisk, med 3 terabytes lagringskapasitet og usb 3.0.

Den nye usb-spesifikasjonen har en teoretisk overføringshastighet på 4,8 gigabit per sekund.

Nylig fulgte Western Digital opp med sine første eksterne harddisker med samme spesifikasjoner. WDs nye harddisker skal ha en realistisk overføringshastighet på inntil 150 megabyte per sekund, omtrent tre ganger så raskt som harddisker med usb 2.0.

Western Digitals nye harddisker i My Passport Essential-, My Passport Essential SE- og My Book Essential-seriene leveres med ulike kapasiteter.

My Passport Essential leveres med 500GB lagringskapasitet og vil koste fra 99 dollar. My Passport Essential SE leveres med 750 gigabytes eller 1 terabytes lagringskapasitet, og vil koste fra 800 kroner. My Book Essential, som er ment for stasjonære pc-er og leveres med kapasitet på 1, 2 og 3 terabyte, vil også koste fra 800 kroner og oppover.

Alle de nye harddiskene leveres med Western Digitals Smartware-programvare for backup.

Større lagringsservere

Nylig oppdaterte Seagate også sine Black Armor-løsninger for nettverkslagring til å støtte harddisker med 3 terabytes lagringskapasitet, noe som gjør det mulig med en samlet kapasitet på inntil 12 terabyte.

Selskapet annonserte i mai sine nye 3-terabytes Constellation ES-harddisker, men advarte samtidig om at de bare ville kunne brukes med pc-er og servere som var oppgradert for å håndtere harddisker med lagringskapasitet på mer enn 2,1 terabyte.

Denne grensen ble fastsatt for 30 år siden da avgjørelsen ble tatt om å begrense harddiskenes logiske blokkadresse (LBA), som spesifiserer hvor datablokker kan lagres på en harddisk.

Seagates Blackarmor NAS 440 og NAS 220 kan nå skalere fra 1 til 12 terabyte. Lagringsserverne skal koste rundt 4 000 kroner for 6 terabytes lagringskapasitet.

Lagring