Nettverksdisk fra Linksys

Nettverksdisk fra Linksys

Linksys har lansert en ny nettverksdisk rettet mot hjem og mindre arbeidsgrupper.

Linksys var tidlig ute med å satse på løsninger for nettverkslagring for hjemmebrukere. Deres NSLU-serie har vært på markedet noen år, og gitt muligheten til å dele eksterne usb-harddisker på lokalnettverket. I bedriftssegmentet har selskapet også levert en rekke forskjellige løsninger rettet mot smb-markedet.

Linksys NAS200 er en relativt tradisjonell løsning sett opp i mot mange av de andre nettverksdiskene på markedet rettet mot SOHO-markedet. Enheten har plass til to vanlige Serial ATA-harddisker. I utgangspunktet leveres enheten uten harddisker og man velger dermed lagringskapasitet selv. Med 1 terabytes-disker vil det da være mulighet for 2 terabytes lagringskapasitet. De interne harddiskene kan ifølge spesifikasjonen konfigureres som RAID 0 eller RAID 1. RAID 1 vil gi bedre feiltoleranse gjennom at de samme dataene lagres på begge diskene. RAID 0 skal i teorien gi bedre ytelse, men det er i denne sammenhengen flere elementer som tilsier at det ikke vil være tilfelle i praksis - blant annet støtter NAS200 ikke Gigabit Ethernet, men kun 10 eller 100 Mbps.

Enheten har også to usb-porter som kan benyttes for å utvide kapasiteten ytterligere. Ut i fra det vi kan forstå, støttes ikke deling av skriver tilkoblet usb, noe mange andre nettverksdisker i dag støtter.

LES OGSÅ: Test av Synology DS-207

Tjenester

I tillegg til vanlig nettverkslagring tilbyr NAS200 tjenester som ftp-tjener, filtilgang via web og UPnP AV for streaming av blant annet musikk og film mot medielinker tilkoblet tv eller lignende. Det tilbys også direkte nedlasting fra web eller ftp mot nettverksdisken. Flere andre selskaper har også dette, men gir også mulighet for Bittorrent-nedlastinger direkte mot nettverksdisken.

Inntrykket ut i fra spesifikasjonene er at Linksys NAS200 blir en nettverksdisk uten den helt store ekstrafunksjonaliteten. Veiledende pris er oppgitt til 1 600 kroner inklusive mva. Den mest direkte konkurrenten vil da kunne være D-link DNS-323 , samt enheter fra blant annet Thecus, QNAP og Synology med støtte for kun en ekstern disk, men med støtte for Gigabit Ethernet og mer ekstrafunksjonalitet. Hvis markedsprisen blir lavere enn den veiledende prisen vil vi ikke se bort i fra at Linksys NAS200 kan bli et relativt godt kjøp blant de rimeligste løsningene på markedet.

Vi venter å komme tilbake med en test av Linksys NAS200 om ikke lenge.

Mer informasjon: www.linksys.com.

LES OGSÅ: Tospann i nettverket

Lagring