Nettverksdisk og ruter i ett

Freecom FSG-1 kombinerer bredbåndsruter, svitsj, nettverkslagring og rekke tjenester i én enkelt enhet.

Publisert Sist oppdatert

Hvis man er av dem som ønsker å holde antall bokser på hjemmekontoret nede, kan Freecom FSG-1 være et aktuelt produkt. Enheten leveres i versjoner på 160, 250, 400 og 500 GB. Lagringskapasiteten kan utvides eksterne harddisker – det er fire USB-porter og en eSATA-port. Man kan også bruke enheten som skrivertjener ved å koble til en USB-skriver. Man skal imidlertid huske at man for multifunksjonsskrivere ikke får utnyttet skannermuligheten og annen spesialfunksjonalitet med slike løsninger.

Enheten har en integrert bredbåndsruter og en treports 10/100 Mbps svitsj. En SPI-brannmur er også på plass. De generelle konfigurasjonsmulighetene for ruterdelen er ikke like god som for en del dedikerte bredbåndsrutere, men det de fleste trenger er nok på plass.

En haug av tjenester

Konfigurasjonen gjøres via Web-grensesnitt. Man kan her sette opp brukere og brukergrupper, som igjen kan gis tilgang til delte ressurser og tjenester man har satt opp.

Web: Det er en integrert Web-tjener der man kan kjøre sine egne Web-sider. Denne har støtte for SSL-kryptering, PHP4 og SQL-database.

FTP: FTP-tjener er støttet. SSL-kryptering er i utgangspunktet kun støttet for lokalnettverk, men med en mer avansert portkonfigurasjon skal det være mulig å ha SSL-krypterte FTP-sesjoner også når enheten kontaktes via Internett.

UPnP AV: Gjennom UPnP AV kan man aksessere nettverksdisken via f.eks. medielinker med UPnP AV-støtte for avspilling av mediefiler på TV o.l.

VPN: Det tilbys en VPN-løsning der du eksternt kan aksessere ditt nettverk via en kryptert forbindelse.

E-post: Løsningen har en integrert e-post-tjener hvor brukerne får sin egen konto. Dette bør kombineres med eget domenenavn eller bruk av dynamisk DNS-løsning.

DNS: Skal man kjøre f.eks. Web-tjener og andre tjenester der man velger å eksponere enheten mot Internett er det en fordel å kunne aksessere enheten enklere enn via IP-adressen. Av dynamiske DNS-løsninger er det integrert klient for DynDNS.org, dtdns.com og No-IP.com.

Ytelse og støy

Enheten er basert på en 266 MHz XScale ARM9-prosessor og har 64 MB minne. Operativsystemet som er benyttet er Linux. Det sier seg selv at man f.eks. ikke kan forvente at Web-tjeneren skal takle høye trafikkbelastninger – og benytter man mange tjenester samtidig blir det mye å håndtere for enheten. For en mindre arbeidsgruppe og enkle Web-sider for en mindre bedrift eller private sider kan det imidlertid være en kurant løsning.

Når det gjelder selve nettverksdiskløsningen er det klart at 100 Mbps nettverkshastighet blir en begrensning. For mange typer bruk er det imidlertid god nok hastighet. På skriving og lesing målte vi ytelsen til rundt 50 Mbps – dette ikke av det beste vi har hatt for nettverksdisker, men for så vidt akseptabelt.

Støynivået fra enheten kan for en del være et sentralt element. Er man svært sensitiv for støy kan man lett irritere seg over FSG-3. Det er mulig å sette enheten i en modus der den er mer stille, men det anbefales ikke – trolig vil harddisken da kunne bli svært varm. Det er imidlertid mulig å konfigurere enheten slik at den slår seg av etter en viss periode uten aktivitet. Skal enheten benyttes som Web-tjener e.l. blir imidlertid ikke dette en god løsning.

Konklusjon

Freecom FSG-3 har et imponerende funksjonalitetsspekter. Et sentralt element hvis man kjøper denne kan imidlertid være å oppgradere firmware – for vår enhet ble først en del av tjenestene tilgjengelig etter en oppgradering. Man skal ikke se bort fra at Freecom kan komme med flere funksjoner i kommende oppgraderinger. Er man en avansert bruker som ønsker å utnytte funksjonaliteten til FSG-3 maksimalt, og gjøre konfigurasjoner som offisielt ikke er støttet, kan Web-siden www.openfsg.com være en god ressurs.

Prismessig synes vi enheten vi testet, på 250 GB, er overraskende billig med tanke på all funksjonaliteten. Går man imidlertid opp fra 250 til 500 GB blir det nesten en fordobling av prisen. Forskjellene i pris mellom kapasitetsvariantene er veldig mye høyere enn hva forskjellen er i pris mellom harddisker med disse kapasitetene.

Eneste problemet vi i utgangspunktet imidlertid ser blir støynivået. Er dette ikke et sensitivt element er Freecom FSG-3 en enhet som kan tilby svært mange praktiske egenskaper. Et savn kan for noen være WLAN – informasjonen fra Freecom er at en versjon med WLAN-støtte innen kort tid er tilgjengelig.

Fakta:Freecom FSG-3 250GBPris: Ca. kr 2 800 inkl. mva.Internett: www.freecom.com Distributør: Storewell og Ingram Micro Ytelse: 7/10Funksjonalitet: 10/10 Pris/egenskaper: 8/10