Ny flash/disk-hybrid fra Seagate

Ny flash/disk-hybrid fra Seagate

Ny Momentus XT-modell skal gi bedre ytelse og mer lagringsplass.

SSD-teknologi gir bedre ytelse, men harddisker gir - til tross for prisøkningene man har sett i det siste - langt mer lagringskapasitet for pengene. Som et kompromiss har man de siste par årene sett en rekke forskjellige hybridløsninger.

En av de mest suksessfulle har vært Seagates Momentus XT, som ikke krever noe ekstra programvare eller ekstra støtte i diskkontrolleren - den installeres som en vanlig disk og gjør optimaliseringsjobben selv.

LES OGSÅ:

TEST: Hitachi Touro Desk Pro: Svært rask og rimelig USB 3.0-disk

Andre løsninger vi har sett er Intels Smart Response Technology, som er støttet av flere av Intels brikkesett. Dette er en løsning som baserer seg på at man har en vanlig harddisk som jobber sammen med en SSD. SSD-en kan være i tradisjonell formfaktor eller implementert direkte på hovedkortet eller som et mini-PCI Express-kort.

OCZ har også kommet med PCI Express-kort for stasjonære pc-er hvor man har en SSD-del på kretskortet, og en harddisk kobles i tillegg på kortet. Også Marvell har løsninger som vi har sett både integrert på hovedkort og i form av PCI Express-tilleggskort til stasjonære pc-er.

Prinsippet med en slik løsning er at dataene man benytter mest skal være lagret i raskt flashminne. Løsningene analyserer bruksmønster og mye aksesserte filer. Noen av løsningene kan kan også settes opp med en skrivebuffer, slik at også data som skal skrives til disk i hvert fall først lagres i flashminne.

LES OGSÅ:

Raskere 4 terabyte-disk fra Hitachi

Dobbel flash-størrelse

Første generasjon Momentus XT fra Seagate kunne på en del områder gi en relativt god ytelsesforbedring, men flashminnedelen var ikke større enn 4 gigabyte. Samtidig som total lagringskapasitet økes fra 500 til 750 gigabyte, økes også flashminnedelen til 8 gigabyte, samt at man får støtte for 6 Gbps Serial ATA. Rotasjonshastigheten er 7 200 o/min.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 830 og Plextor M2P: Sterke SSD-utfordrere

Ifølge Seagates pressemelding skal den nye Momentus XT-modellen være opptil 70 prosent raskere enn den gamle modellen, samt at man skal kunne se opp til tre ganger bedre ytelse enn for vanlig harddisk. Dette er imidlertid ytelsestall som forutsetter at dataene man aksesserer, er i flashminnedelen.

Ut i fra det vi kan forstå er det fortsatt kun leseoperasjoner som drar nytte av flashminnet. Med andre ord vil skriveoperasjoner være på linje med vanlig harddisk. Ut i fra erfaringene våre med den forrige Momentus XT-modellen, er ytelsen for lesing av data som ikke er i flashminnet og generelle skriveoperasjoner god sett opp i mot andre 7 200 o/min-harddisker rettet mot bærbare pc-er.

Siden både harddisk og flashminne er integrert i en standard 2,5-tommers formfaktor kunne enheten monteres inn i omtrent alle pc-er - også stasjonære. Spesielt kan løsningen være aktuelle for dem som ønsker bedre diskytelse i sin bærbare pc, men som synes at dagens større SSD-er blir for dyre når det er litt større lagringsbehov som skal dekkes.

Prisen for Momentus XT 750GB er cirka 2 300 kroner på det norske markedet. Prisen her påvirkes i stor grad av svært høye harddiskpriser for tiden, som et resultat av leveringsproblemer for flere produsenter etter flommen i Thailand. Det skal imidlertid sies at prisen likevel virker høy, når andre 750 gigabyte 7 200 o/min-modeller er tilgjengelig for under tusenlappen. Til sammenligning koster en 256 gigabyte SSD cirka 2 500 kroner.

For en del bærbare pc-er vil man ha muligheten for å kjøpe en 750 gigabyte harddisk, 120 gigabyte SSD og en adapter som gjør at man kan bytte ut den optiske enheten med en diskbrønn for omtrent samme pris. En løsning der en vanlig SSD benyttes som system- og applikasjonslagring vil gi en del bedre ytelse enn en hybridløsningen, samtidig som man har en separat harddisk for selve lagringen av data. Mer om hvordan dette gjøres kan man lese her .

LES OGSÅ:

TEST: Kingston SSDNow V200: Kingstons rimeligste SSD-serie

Lagring