Ny NAS-programvare imponerer

Ny NAS-programvare imponerer

Synologys nye programvare virker svært lovende.

Med Diskstation Manager 3.0 (DSM) ligger Synology an til å få ytterligere forsprang i brukervennlighet og funksjonalitet sammenlignet med konkurrentene.

Av ny funksjonalitet har man blant annet forbedret støtte for Android og iPhone for å aksessere bilder, musikk og overvåkningskameraer tilknyttet NAS-en. Dette gjøres gjennom applikasjoner tilgjengelig via Android Market og iTunes App Store. Videre kan rettigheter settes direkte gjennom Windows tilgangskontrollstyring (ACL).

For filsystem har man tatt i bruk EXT4, og det er også kommet flere forbedringer knyttet til iSCSI-funksjonaliteten. Surveillance Station, som gir mulighet til å bruke NAS-en som server for videoovervåking, støtter nå 580 forskjellige kameramodeller og har forbedret funksjonalitet.

LES OGSÅ: TEST: Synology DS710+ - Superrask todisk-NAS

Brukergrensesnittet

For de fleste brukerne er det endringene i selve brukergrensesnittet som vil være den største forskjellen fra DSM 2.x. Grensesnittet for administrasjon gir nå funksjonalitet ut over det administrasjonsmessige, blant annet gjennom forbedrede muligheter for filbehandling. Man har fått en form for fleroppgavekjøring i grensesnittet, slik at man for eksempel kan ha administrasjonsvalg åpne samtidig som man overvåker ressursbruk og benytter filutforsker. Gjennom filutforskeren har man også mulighet for å lage og pakke ut filarkiv.

Det nye brukergrensesnittet tror vi etter hvert kan gi forbedret funksjonalitet knyttet til en del av funksjonene Synology har. For eksempel kan dette gjelde Download Station, som gir mulighet for nedlastinger via blant annet Bittorrent og Usenet. Slik det nye grensesnittet er lagt opp, har man nå i teorien muligheter til å lage mer funksjonsrike og brukervennlige løsninger rundt dette, som ligner mer på en tradisjonell applikasjon.

LES OGSÅ: TEST: Buffalo Linkstation Mini - Kompakt nettlagring

Også for eldre enheter

Vi har så vidt kommet i gang med å prøve betaversjonen av Synologys DSM 3.0-programvare. Førsteinntrykket er imidlertid meget godt, og setter Synology i klar ledelse på flere områder.

Siden dette fortsatt er beta-programvare bør man gjøre en vurdering om hvorvidt man skal vente til løsningen er mer gjennomtestet. Har man viktige data kun lagret på NAS-en, skal man huske at sikkerhetskopiering er viktig. At man kjører et RAID-nivå som gir feiltoleranse for harddiskfeil er ikke en erstatning for sikkerhetskopiering.

Vi ser det også som positivt at Synology fortsetter å videreutvikle programvaren til selv relativt eldre enheter. Riktignok tror vi at man på noen av de litt eldre enhetene på en del områder kan få noe dårligere ytelse på grunn av større krav til det nye operativsystemet. For å bruke DSM 3.0 trenger man en enhet fra modellserien DS-X07 og nyere. 07-serien ble lansert for tre år siden.

Vi er imidlertid usikre på hvordan ytelsen vil være på en del av modellene med svakest prosessor og minst minne. Har man først oppgradert til DSM 3.0, vil det ikke være mulig å nedgradere uten at harddisk(er) slettes.

Programvaren kan lastes ned her .

LES OGSÅ: TEST: Iomega ix4-200d - God NAS fra Iomega

Les om:

Lagring