Ny Windows Home Server

Ny Windows Home Server

Beta ute - tilgjengelig til jul?

Microsoft har kommet med en offentlig beta av neste Windows Home Server. Forrige versjon kom for i overkant av tre år siden og var basert på Windows Server 2003. Den nye versjonen, med kodenavn Vail, er basert på Windows Server 2008 R2.

Norge har vært et av de klart beste markedene for Windows Home Server, selv om det i en periode var få store aktører som satset på plattformen her til lands. Det siste året har imidlertid maskiner vært tilgjengelig fra Acer og HP til gode priser. For eksempel er Acers EasyStore H340 med to 750 gigabyte-harddisker tilgjengelig for i underkant av 4 000 kroner. Det er da i tillegg mulig å sette inn to ekstra harddisker, samt koble til flere eksterne disker.

Når den nye versjonen vil bli tilgjengelig i ferdig versjon, vil Microsoft foreløpig ikke si noe om. Det spekuleres i om man vil prøve å nå julesalget, og at operativsystem og nye maskiner med det vil være klar senhøstes.

LES OGSÅ: TEST: Rask Atom-NAS

Nye løsninger

De største forbedringene er at nye Windows Home Server vil ha forbedret funksjonalitet knyttet til streaming, både innad i huset og over Internett. Tidligere var det støtte for streaming mot for eksempel Xbox 360 og Windows Media Extender-enheter, men den nye versjonen har fått en DNLA-tjener som gjør det enklere å streame mot en rekke forskjellige medielinker, spillkonsoller, mobiltelefoner, mobile mediespillere, TV-er og andre enheter som støtter teknologien.

Delen for sikkerhetskopiering, som for mange er en av de mest sentrale delene av Windows Home Server, skal også ha blitt forbedret. Det er også støtte for Homegroup-teknologien introdusert med Windows 7, som gjør det enklere å sette opp maskiner i et hjemmenettverk med deling av ressurser.

Oppsett og administrasjon skal ha blitt forenklet. Man må på ingen måte være noen nettverksekspert for å ta i bruk dagens Windows Home Server-løsning. Arkitekturen rundt tillegg skal ha blitt gjort slik at det er enklere å utvikle tillegg, samt at Microsoft starter en sertifiseringsløsning. Gjennom sertifisering vil man være mer sikret at tillegg ikke kommer i konflikt med andre tjenester eller på annen måte skaper ustabilitet eller tar for mye ressurser. Tillegg til Home Server vil være programmer som gir støtte for nye tjenester eller funksjonalitet ut over det Microsoft tilbyr i utgangspunktet. For eksempel finnes det i dag tillegg som gir mulighet for å sikkerhetskopiere data fra Windows Home Server-maskinen til nettbaserte sikkerhetskopieringstjenester. Microsoft vil også ha en ny tjeneste rundt distribusjon og oppdateringer av tillegg.

LES OGSÅ: TEST: HP MediaSmart EX490: Smartere hjemmetjener?

Maskin

Den enkle løsningen vil for mange være å kjøpe en ferdig Windows Home Server-maskin, slik som Acers EasyStore H-serie eller HP MediaSmart EX-serie. I tillegg har man norske systemintegratorer som bygger Windows Home Server-maskiner basert på standard pc-komponenter.

En mulighet er også å bygge en maskin selv for Windows Home Server. Operativsystemet koster i dag cirka tusenlappen. En del har laget Windows Home Server ut av sin gamle pc. Systemkravene er i utgangspunktet relativt beskjedne. Det man imidlertid bør merke seg er at det for den nye versjonen vil kreves 64-bit-prosessor. Det burde i praksis ikke være noe problem i de fleste tilfeller. AMD kom med sine første 64-bit-prosessorer i 2003, mens Intel fulgte etter i 2004. Har man en pc som er fem år eller nyere, vil det som regel være snakk om 64-bit-prosessorer.

Hvordan situasjonen vil være for oppgradering av ferdige løsninger kan vi foreløpig ikke svare på. En del av løsningene som har blitt levert, har i utgangspunktet støtte for minimumsspesifikasjonene for nye Windows Home Server, men om det i praksis lar seg gjøre, i hvert fall uten en løsning av maskinprodusentene, gjenstår å se.

Beta-versjon av Windows Home Server Vail er tilgjengelig via Microsoft Connect .

LES OGSÅ: TEST: Acer Easy Store H340 - Rimelig Windows Home Server

Les om:

Lagring