Nye enheter, nytt operativsystem

Nye enheter, nytt operativsystem

Storlansering fra Qnap

Sammen med TS-x21- og TS-x20-serien av NAS-er har Qnap lansert en ny versjon av deres operativsystem - QTS-4.0.

TS-x21- og TS-x20-seriene er modeller basert på ARM-prosessorer. Qnap har i tillegg TS-x69 og TS-x79-seriene, som er basert på x86-prosessorer fra Intel. Dette er kraftigere enheter rettet mot bedrifter. TS-x21 og TS-x20 er rettet både mot hjemmebrukere og mindre bedrifter.

I begge de to nye seriene vil man finne modeller med plass til én, to eller fire interne harddisker. Forskjellene mellom de to seriene er i hovedsak knyttet til prosessor og minne. Mens TS-x21-serien har 2 gigahertz prosessor og 1 gigabyte minne stiller den enklere TS-x20-serien med 1,6 gigahertz prosessor og 512 megabyte minne.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker

Modellene med plass til fire harddisker har to Gigabit Ethernet-tilkoblinger, hvilket blant annet gir mulighet for failover og lastbalansering. Alle de nye modellene kan skilte med to USB 3.0-porter og to USB 2.0-porter.

Usb-portene kan benyttes til blant annet å øke lagringskapasiteten via eksterne harddisker, deling av skriver, forenklet kopiering av data fra usb-lagringsmedie til NAS, tilkobling av usb-høyttalere for direkte avspilling av musikk fra NAS-en (og med mobil-app for styring) og kommunikasjon med avbruddsfri strømforsyning.

Qnap oppgir ingen ytelsestall for de nye modellene.

Priser for de nye modellene:

TS-120: Ca. kr. 1 500 inkl. mva.
TS-220: Ca. kr. 1 900 inkl. mva.
TS-420: Ca. kr. 3 200 inkl. mva.

TS-121: Ca. kr. 1 700 inkl. mva.
TS-221: Ca. kr. 2 400 inkl. mva.
TS-421: Ca. kr. 3 700 inkl. mva.

LES OGSÅ:

Holder NAS-en mål som mediesenter?

QTS 4.0

Med QTS 3-operativsystemet har Qnap jevnlig kommet med ny funksjonalitet. Og i utgangspunktet er det nødvendigvis ikke de store forskjellene rent funksjonalitetsmessig med det nye operativsystemet.

Brukergrensesnittet er imidlertid endret. Qnap har her gått over til et skrivebords-lignende grensesnitt som minner mye om det aktører som Synology og Asustor har allerede. Vi har fra før ment at Synologys løsning har vært mer brukervennlig enn Qnaps løsning. Samtidig har mer avanserte brukere kunne finne Qnaps løsning mer effektiv.

På en del områder er det ellers ikke snakk om ny funksjonalitet, men forbedringer av eksisterende funksjonalitet. Qnap har fortsatt fokuset på blant annet skylagring og synkronisering mellom enheter.

Man har ellers støtte for tjenester som Google Drive og Dropbox direkte på NAS-en. Man har imidlertid også mulighet til å sette opp NAS-en til å være en egen skylagringstjener som også nås via Internett. For en del kan dette erstatte behovet for å betale for andre skylagringstjenester.

Qnap har også endret løsningene rundt installasjon av egne tilleggsapplikasjoner og tredjeparts tilleggsapplikasjoner for systemet.

Vi regner med versjon 4.0 av QTS vil være tilgjengelig som oppdatering for en rekke andre modeller fra Qnap innen kort tid.

Mer informasjon: www.qnap.com

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-469L - Fleksibilitet på boks

Les om:

Lagring