Nye modeller fra Qnap

Nye modeller fra Qnap

Raksere og mer brukervennlig nettverkslagring fra Qnap.

Qnap er en aktør vi har svært gode erfaringer når det gjelder deres nettverksdisker. Sammen med Synology må dette selskapet sies å være ledende i utviklingen av nettverksdisker rettet mot SOHO. Selskapet har også en rekke produkter rettet mot SMB, men med begrensede muligheter for serviceavtaler på det norske markedet er det begrenset hvor aktuelle disse er.

To nye små

Qnap har nettverksdisker med plass for opptil åtte interne harddisker. De to modellene som lanseres nå, TS-119 og 219, støtter henholdsvis en og to interne harddisker. For modellen med to interne disker får man da mulighet for forbedret feiltoleranse gjennom bruk av RAID 1, mens man for modellen med kun èn intern disk må bruke en ekstern eSATA-harddisk for RAID 1-støtte.

En sentral forbedring fra de foregående modellene i samme segment fra Qnap, TS-109 II og TS-209 II, er knyttet til prosessoren. Qnap benytter her Marvells 88F6281 «System on a chip»-løsning som inkluderer en 1,2 GHz prosessor (ARM), systembrikkesett, Serial ATA-kontroller og Gigabit Ethernet-kontroller. Ut i fra det vi kan forstå har den nye løsningen flyttallsprosesseringsenhet, noe den tidligere ikke har hatt, hvilket har gitt litt begrensning i henhold til enkelte løsninger for streaming av lyd og video. I/o-ytelsen for tidligere enheter både fra Qnap og flere andre produsenter har vært relativt begrenset på grunn av begrenset ytelse for prosessoren. Med den nye arkitekturen tror vi at man vil kunne se en svært god ytelsesforbedring.

LES OGSÅ: TEST: Rask Readynas

Nytt brukergrensesnitt

Den senere tid har den største forskjellen mellom nettverksdisker fra Qnap og Synology vært brukergrensesnittet. Synology har hatt et Ajax-basert webgrensesnitt som har vært svært oversiktlig og brukervennlig. Qnap hermer nå litt etter Synology og baserer også sitt nye administrasjonsgrensesnitt på Ajax. Foreløpig har vi kun sett skjermdump av det nye grensesnittet, hvilket ser ut som en betydelig forbedring. Grensesnittet ser også ut til å være "Coverflow"-aktig, en løsning man blant annet kjenner fra flere Apple-løsninger.

Det nye brukergrensesnittet vil også komme for en rekke av Qnaps eksisterende modeller. En betaversjon av programvaren er tilgjengelig for flere modeller allerede.

Et hav av funksjonalitet

I tidligere tester har vi vært imponert over funksjonalitetsutvalget Qnap har hatt for sine nettverksdisker. Ut over endringene i grensesnittet er det ikke de store forskjellene i funksjonalitet, ut i fra det vi kan se. Det kan blant annet nevnes at nettverksdiskene fra Qnap kan benyttes som web-tjener med PHP5 og MySQL-støtte (blant annet kan man kjøre Joomla og Wordpress), webbaserte bildealbum, ftp-tjener (også kryptert), webtilgang til filer, skriverdeling, UPnP AV-tjener for streaming av musikk og video, iTunes-tjener, videoovervåkingstjener og mye mer. Det finnes også tredjeparts programvaretillegg som kan installeres for ytterligere funksjonalitet/tjenester.

For en gjennomgang av en del av funksjonaliteten kan man se vår test av TS-109 II, TS-209 II og TS-409.

iSCSI

Qnap har hatt iSCSI-støtte for flere av sine dyrere modeller en stund nå. Denne støtten gis nå også for TS-119 og TS-219. Hvor aktuelt det er å bruke iSCSI for de fleste kan man stille spørsmålstegn ved, sett opp i mot hvilket segment produktene det her er snakk om befinner seg i. Gjennom å bruke iSCSI vil lagringsvolumet på nettverksdisken framstå som en lokalt tilkoblet harddisk og man kan formatere den som for eksempel NTFS under Windows Vista.

Det kan også være aktuelt for Mac-brukere å benytte seg av iSCSI. Ut i fra det vi kan forstå vil man blant annet kunne kjøre Time Machine mot et iSCSI-mål. Når det gjelder Mac vil Qnap nå også levere deres QGet-klient for Mac OS X. Dette programmet kobler seg mot «Download Station»-funksjonaliteten i nettverksdisken som blant annet kan benyttes for Bittorrent-nedlastinger direkte på nettverksdisken. Man kan da slå av pc-en og fortsette nedlastinger.

Pris

Qnap TS-119 og TS-219 leveres uten harddisker. Man velger da kapasitet ut i fra egne krav. Det er standard Serial ATA-harddisker som benyttes. Rent ytelsesmessig vil det sjelden spille noen praktisk rolle hvilken type disk man benytter – enhetens prosesseringsytelse og nettverket vil være flaskehalsen.

Foreløpig er det få forhandlere som har pris på de nye modellene. Den første forhandleren med produktene i sine lister er Amentio, som tar henholdsvis kroner 2 198 og 2 718 inklusive mva. for de nye modellene.

Mer informasjon: www.qnap.com

LES OGSÅ: Imponerende nettverksdisk

Les om:

Lagring