Nye NAS-er fra Netgear

Nye NAS-er fra Netgear

ARM-, Atom- og Core i3-baserte nye ReadyNAS-modeller.

Det har etter hvert blitt mange aktører som har gått inn i markedet for NAS-er tiltenkt SOHO og SMB. Med ReadyNAS-serien er Netgear av aktørene som har vært med lenge - riktignok da med denne produktserien som hadde sitt opphav i selskapet Infrant, som Netgear kjøpte opp.

Fra før har vi god erfaring med flere av Netgears NAS-er. ReadyNAS Duo v2 testet vi i fjor og konkluderte med at det var en løsning som ga mye for pengene. Atom-basert ReadyNAS Ultra 4 har i noen år vært blant våre anbefalinger. Funksjonalitetsmessig har den ikke vært på nivå med for eksempel Synology og Qnap, men prisen som har ligget på 2000-2500 kroner har vært lav for en Atom-basert enhet.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS-604T: Asustor utfordrer med NAS

For dem som bare skal bruke den til lagring på lokalnettverket, trenger ikke den ekstra funksjonaliteten være særlig viktig, selv om den er det for andre.

Tre modellserier

ReadyNAS 100 er basert på en 1,2 GHz Marvell-prosessor og er rettet mot grupper på 1-4 brukere. I serien vil det være modeller med plass til to eller fire harddisker. Minnemengden er oppgitt til 512 megabyte.

ReadyNAS 300 er rettet mot grupper på 5-25 brukere. Det vil være modeller i serien med to, fire eller seks harddisker. Man benytter her en tokjernet Atom-prosessor på 2,1 GHz - trolig den samme Atom-plattformen som man i senere tid har sett i en rekke enheter fra Qnap, Synology, Thecus, Asustor og andre. 300-serie-NAS-ene er utstyrt med 2 gigabyte minne.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker

ReadyNAS 500-serien har foreløpig kun én modell - denne med plass til seks harddisker. Her benyttes en tokjernet Core i3-prosessor på 3,3 GHz og man har 4 gigabyte feilkorrigerende minne. NAS-en er ifølge Netgear rettet mot grupper med 26-250 brukere. Det er i utgangspunktet støtte for Gigabit Ethernet, men nettverkskort for 10Gbps Ethernet kan installeres.

For ReadyNAS 300 og 500 vil det også finnes en diskekspansjonsenhet som gir støtte for fem ekstra harddisker.

Etter det vi kan forstå vil noen av modellene være utstyrt med HDMI-port. Hvorvidt denne HDMI-porten gir slike mediesentermuligheter som vi i senere tid har sett hos Qnap og Asustor, vet vi foreløpig ikke noe om. Alle de nye NAS-ene har ellers én USB 2.0-port og to USB 2.0-porter. eSATA er også på plass - én port på 100-serien, to porter på 300-serien og tre porter på 500-serien.

Noen av modellene vil kunne leveres i versjoner med eller uten harddisker direkte fra fabrikk.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-469L - Fleksibilitet på boks

Nytt OS

Som sagt innledningsvis har Netgear ikke hatt et like rikt utvalg av funksjonalitet som noen av konkurrentene - uten at det nødvendigvis er et problem.

Med de nye modellene vil det også lanseres nytt operativsystem og ny funksjonalitet, uten at vi her er kjent med så mange detaljer.

En fordel for Netgear er at de har redusert antall forskjellige prosessorplattformer som benyttes på deres NAS-er. Dette vil også gjøre framtidig videreutvikling av operativsystemet enklere, samt at det blir enklere for tredjeparts utviklere å lage funksjonalitetstillegg som fungerer på flere av Netgears NAS-er.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS1512+: Kraftig lagring for små nettverk

Netgear har gått over fra å bruke EXT-filsystemene vi vanligvis kjenner fra Linux-verden, til å benytte Btrfs ("Better File System"). Dette er et filsystem som i utgangspunktet er utviklet av Oracle. I utgangspunktet er det på noen punkter et litt overraskende valg, ettersom Btrfs gjerne ikke regnes som ferdig utviklet.

Det gir imidlertid en del avanserte muligheter for hvordan disker settes sammen, sjekksumkontroll for filer og såkalte snapshots. Snapshot-støtte i filsystemet gir mulighet til å enklere tilbakestille alle data til når et snapshot ble laget - uten å legge dataene inn fra en sikkerhetskopi. Vi legger ellers merke til at Netgear har implementert rutiner for defragmentering av filsystemet.

iSCSI og sertifiseringer fra Microsoft og VMware for bruk mot virtuelle maskiner er på plass. Det er videre forbedrede muligheter for å sette opp en privat sky-løsning med funksjonalitet som ligner Dropbox/Sky Drive/Google Disk.

LES OGSÅ:

TEST: Shuttle OmniNAS KD20: Ny NAS-utfordrer

For Mac har man støtte for Time Machine, noe som også var på plass på tidligere modeller.

For å gi bedre støtte for Mac-plattformen har Netgear inngått et samarbeid med Paragon Software - dette et selskap som er kjent for å levere programvare for å gi operativsystemer støtte for flere filsystemer.

Ut i fra det vi kan forstå, skal løsningen kunne gi mulighet for å koble til eksterne harddisker formatert med HFS+ - filsystemet som vanligvis benyttes på Mac. Vanligvis vil man for eksterne harddisker tilkoblet NAS-er ha støtte for kun FAT32 eller NTFS, samt EXT-filsystemene som vanligvis benyttes under Linux.

Et litt interessant element med Time Machine-implementasjonen er at den også skal kunne benyttes via internett - man trenger da ikke være på lokalnettverket for å sikkerhetskopiere eller gjennopprette data via Time Machine.

Funksjonalitet ellers som kan trekkes fram er virussøk direkte på NAS-en, DNLA/UPnP AV-tjener for streaming av video, musikk og bilder til bl.a. spillkonsoller og smart-tv, replikering mellom NAS-er på internett for off-site-backup, Dropbox-integrasjon, ftp-tjener, webbasert filtilgang og mye mer.

Vi har etterspurt priser og tilgjengelighetsstatus for det norske markedet, men foreløpig ikke fått tilbakemeldinger. Prisene oppgitt for USA er startpris på 199, 449 og 1299 dollar for henholdsvis 100-, 300- og 500-serien.

For flere av enhetene skal Netgear kunne tilby serviceavtale på opptil fem år som gir rask utskiftning av enheten ved maskinvarefeil og utvidet brukerstøtte.

Mer informasjon: www.readynas.com

LES OGSÅ:

Stopp porno med ruteren

Les om:

Lagring