Nytt grensesnitt for SSD-enheter

Nytt grensesnitt for SSD-enheter

NVMHCI skal på sikt erstatte Serial ATA som tilkoblingsgrensesnitt for SSD-lagringsenheter.

NVMHCI står for Non-Volatile Memory Host Controller Interface og er utviklet med Intel i spissen. Hensikten er å ha et grensesnitt optimalisert for SSD-lagringsenheter, som nå i større grad begynner å gjøre sitt inntog i bærbare pc-er.

Grensesnittet har en båndbredde på 2,4 Gbps. Dette er lavere enn for dagens Serial ATA 3 Gbps-spesifikasjon, men er ifølge Knut Grimsrud, leder av Intels avdeling for lagringsteknologi, i praksis langt mer effektiv og optimalisert for hvordan SSD-er fungerer – og ikke harddisker.

Ifølge Grimsrud lider ATA-grensesnittet på grunn av «bagasjen» det har med seg for å være kompatibelt med eldre løsninger.

Serial ATA får gjennom 3.0-spesifikasjonen økt båndbredden til 6 Gbps. Dette kan påvirke ytelsen for SSD noe, men da hovedsakelig når det gjelder større sekvensielle diskoperasjoner - for eksempel kopiering av en stor fil.

Microsoft uttalte under WinHEC nylig at NVMHCI trolig ikke ville være støttet av Windows 7. Ifølge Intel skal imidlertid NVMHCI teknisk sett være tilgjengelig i dag, men man har foreløpig ikke allment tilgjengelige produkter.

Med at Intel i dag også leverer SSD-enheter vil det ikke være usannsynlig at de også blir av de første til å ta i bruk grensesnittet. Ifølge Stefan Hellmold hos Seagate, som har annonsert at de vil komme med SSD neste år, er behovet for NVMHCI tilstede, men at det trolig kan ta minst fem år før man ser det i utstrakt bruk.

Under WinHEC kom det imidlertid fram at Windows 7 vil ha flere forbedringer i henhold til SSD-ytelse. Det mest framtredende vil være tiden det tar for systemet og gå inn i og komme ut av strømsparingsmodus.

LES OGSÅ: Rå ytelse med Intel SSD

Lagring