Nytt liv for båndlagring

Nytt liv for båndlagring

Det nye båndformatet LTO-5 dobler lagringskapasiteten og vil skape aktivitet på markedet, mener analytikere.

Lanseringen av femte generasjon av båndlagringsformatet Linear Tape Open, LTO-5 Ultrium, er like rundt hjørnet. Det nye formatet gir høyere lagringskapasitet og raskere dataoverføring enn dagens båndformater.

- Hvis båndteknologien skal overleve, vil LTO-5 bidra til det. Grunnen er at standarden øker overføringshastigheten med rundt 50 prosent sammenliknet med LTO-4, sier Bob Tarzey, serviceansvarlig i analysebyrået Quocirca til britiske Computer Reseller News (CRN).

LTO-5 har dobbelt så mye kapasitet som den foregående standarden LTO-4. Kassettene kan lagre inntil 1,5 terabyte rådata eller og 3 terabyte komprimert data. Overføringshastigheten er økt fra 120 Mbps til 140 Mbps og fra 240 Mbps til 280 Mbps komprimert.

Indeksering gir raskere tilgang

Den kanskje viktigste nyheten i LTO-5 er imidlertid støtte for partisjonering, som gjør det mulig å indeksere data og gjøre søk, noe som gjør tilgangen på data raskere og enklere.

- Partisjonering gjør det mulig å å søke og gjennomføre gjenoppretting av informasjon mye mer effektiv måte. Ettersom dataen på kassetten og båndet er segmentert trenger man ikke lenger å spole gjennom hele kassetten, sier IDC-analytiker Robert Amatruda til Searchdatabackup.com.

LTO-5 er bakoverkompatibel med LTO-4 både når det gjelder lesing og skriving. Formatet støtter imidlertid kun lesing av LTO-3, noe som kan gjøre oppgraderingsjobben fra eldre båndsystemer vanskeligere.

- I enkelte tilfeller kan oppgraderingen bli et problem. Men det er ikke egentlig avgjørende. Hvis det gir økonomisk mening for kundene å oppgradere til et lagringsmedium med høyere kapasitet er det sannsynlig at de vil gjøre nettopp det, sier Amatruda.

Alle de store aktørene på båndmarkedet – både produsenter av lagringssystemer, som HP, IBM, Quantum, Sony, Spectra Logic og Sun, og leverandører av lagringsmedia som Fujifilm og Imation – står nå klare med nye løsninger basert på den nye standarden.

Michael Law, produktansvarlig for HP Storageworks i Storbritannia og Irland mener lanseringen av LTO-5 vil sørge for aktivitet på båndmarkedet i lang tid fremover.

- Det har vært en nedgang på det overordnede markedet, blant annet som følge av at usb konkurrerer ut bånd i de laveste segmentene, men vi ser fremdeles en stor etterspørsel etter bånd, sier Law til britiske CRN.

Gradvis overgang

Greg Schulz, analytiker i StorageIO Group, mener LTO-5 vil være bra for hele verdikjeden på båndmarkedet. Han tror lanseringen også vil bidra til å stimulere LTO-4-markedet.

- Til å begynne med vil kostnadene knyttet til selve lagringsmediene være høyere frem til volumet kommer opp i en viss størrelse. Det kan imidlertid også føre til rabatter på LTO-4, sier han.

Man mener LTO-5 bør være enkelt for partnerne å selge inn ettersom en enkelt LTO-5-enhet gjør jobben til to LTO-4-enheter. Dersom kundens datamengde eller overføringsbehov ikke har endret seg, kan en overgang fra LTO-4 redusere mengden utstyr som brukes til sikkerhetskopiering samtidig som behovene fylles.

Robert Amatruda i IDC mener imidlertid at overgangen til LTO-5 vil skje gradvis.

- For de av kundene som allerede bruker båndlagring, men som har behovene sine dekket med dagens løsninger, er det ikke nødvendigvis avgjørende å bytte til LTO-5 med en gang, sier han til Searchdatabackup.com.

- De kundene som ikke bruker båndlagring i det hele tatt – for eksempel mindre selskaper som bruker software-as-a-service eller nettskyen til sikkerhetskopiering – ga nok opp båndlagring allerede for en tid tilbake.

Lagring