OCZ med SSD/harddisk-hybrid

OCZ med SSD/harddisk-hybrid

OCZ RevoDrive kombinerer SSD og harddisk på PCI Express-kort.

Flere aktører har i senere tid kommet med løsninger som kombinerer SSD og tradisjonell harddisk. Seagates Momentus XT-løsning er kanskje den mest kjente - dette en 2,5-tommers harddisk som har en 4 gigabyte SSD hvor de mest brukte dataene lagres for å øke leseytelsen på dem. Sett opp i mot løsningene vi har sett i senere tid er dette imidlertid en nok så begrenset løsning.

LES OGSÅ:

TEST: Tre raske SSD-er

Fra Marvell så vi tidligere i år HyperDuo, og Intel kom nå med en lignende løsning gjennom deres Smart Response Technology som ble lansert på deres Z68-brikkesett, og som vi også forventer å se i flere bærbare pc-er etter hvert. Man benytter med disse løsningene en vanlig harddisk i kombinasjon med en vanlig SSD, og vil kunne få økt ytelse både for lese- og skriveoperasjoner. Våre tester av løsningene viser ytelse som ligger ikke så langt unna det en vanlig løsning med SSD leverer.

Fordelen med disse løsningene er at man enklerer kombinerer bruk av SSD og harddisk, og mer effektivt utnytter lagringskapasiteten til SSD-en. Mange benytter i dag SSD for installasjon av operativsystem og programmer, samt har en harddisk i tillegg for generell lagring. Med kapasiteten for SSD-er med "folkelig pris" kan man raskt gå tom for plass. HyperDuo og Smart Response Technology gir bedre utnyttelse av plassen ved at det er kun filer man benytter som blir lagret på SSD-en, og det hele framstår "usynlig" for brukeren. For eksempen er det mange filer knyttet til Windows og programvaren man har installert man svært sjeldent eller aldri benytter. Disse blir da værende på harddisken og opptar ikke plass på SSD-en.

LES OGSÅ:

SSD integrert på hovedkortet

OCZ RevoDrive Hybrid

OCZ RevoDrive er et produkt OCZ har hatt på markedet en stund, og er i praksis SSD montert på et PCI Express-kort. Det benyttes to SSD-kontrollere mot flashminnet, og disse er videre satt opp i RAID 0. Kombinasjonen av SSD i RAID 0 og båndbredden som PCI Express gir mot systemet legger grunnlag for meget høy ytelse.

Med RevoDrive Hybrid benytter OCZ seg av en løsning kalt Dataplex fra selskapet Nvelo og en 2,5-tommers harddisk monteres på RevoDrive Hyrid-tilleggskortet. 2,5-tommers harddisker leveres i dag med kapasitet på opptil 1 terabyte. Planene fra OCZ skal være å levere to varianter av RevoDrive Hybrid - den rimeligste med 60 gigabyte SSD og 500 gigabyte harddisk, mens toppmodellen vil ha 120 gigabyte SSD og 1 terabyte harddisk.

Produktene ventes på markedet i løpet av sommeren, og pris er estimert til å starte på cirka 350 dollar.

Kortet har PCI Express 4x-grensesitt. Det skal normalt sett være mulig å benytte kortet i PCI Express 16x-kortplasser også. Mange hovedkort har flere PCI Express 16x-kortplasser for å gi mulighet for flere grafikkort, mens det ellers kun er PCI Express 1x-kortplasser.

LES OGSÅ:

Få tilbake SSD-ytelsen

Lagring