OMTEST: OCZ Octane: Raskere via oppdatering?

OMTEST: OCZ Octane: Raskere via oppdatering?

OCZ lover at en ny firmwareoppdatering skal gi deres Octane SSD dobling av ytelsen på noen områder. Vi har kjørt gjennom våre tester på nytt.

Octane var den første vanlige SSD-en fra OCZ basert på deres egen Indilinx Everest-kontroller. I vår opprinnelige test så vi for så vidt gode ytelsestall, men sett i forhold til prisen overbeviste SSD-en ikke helt. Det var andre SSD-er på markedet som for samme pris kunne gi bedre ytelse.

OCZ kom tidligere denne uken med en firmware-oppgradering til SSD-en som papiret kunne vise store ytelsesforbedringer. For tilfeldige 4 kilobyte-skriveoperasjoner oppgir OCZ at antallet operasjoner som kan utføres per sekund er økt fra 7 700 til 18 000 for 128 gigabyte-modellen, fra 12 000 til 25 000 på 256 gigabyte-modellen og fra 16 000 til 26 000 på 512 gigabyte-modellen. Dette ifølge OCZs egne tester.

Når produsentene oppgir hastighetsspesifikasjonene til SSD-ene er det store sekvensielle operasjoner som oppgis - og på nyere SSD-er ser man da gjerne skriveytelse på over 300 megabyte i sekundet. Lesehastigheten er ofte rundt 500 megabyte per sekund i dag. Sekvensielle operasjoner blir gjerne når man opererer med store filer eller sett av relativt store filer. For eksempel en stor videofil. De fleste i dag benytter SSD i hovedsak som system- og applikasjonsdisk. En svært stor andel av operasjonene man utfører er mindre operasjoner – spredt ut over SSD-ens minne. For den praktiske ytelsen vil topphastigheten dermed bety lite for svært mange bety.

LES OGSÅ:

TEST: Corsair Performance Pro - Helt i toppen

Det er skriveytelsen OCZ oppgir at de har forbedret. For vanlig bruk vil de fleste ha en større andel leseoperasjoner enn skriveoperasjoner, gjerne med en ratio mellom lese og skrive på fire til en. Med andre ord, leseytelse vil for mange kunne være av høyere betydning enn skriveytelsen. Men naturligvis er det en balanse mellom de to elementene.

Oppdatering

Dette er ikke første gangen man ser firmware-oppgraderinger som kan by på relativt store endringer i ytelsen for en SSD. Som oftes er det ikke noe ytelsesmessig å hente – oppdateringene er normalt sett for å forbedre stabilitet/kompatibilitet.

Hvordan firmware oppdateres varierer mellom produsentene – og mellom modeller fra produsentene. For Octane har OCZ kun et Windows-basert verktøy. Men enkelheten i oppgraderingen stopper der, og vi håper OCZ for Octane-serien etter hvert gjør det enklere ved framtidige versjoner av deres programvare. Firmware kan ikke oppgraderes når Windows kjører fra SSD-en. Data på SSD-en vil slettes under oppgraderingen. Microsoft sine AHCI-diskkontrollerdrivere må benyttes, og til slutt må disken være identifisert av Windows som disk 0. For vårt testmiljø er for så vidt ikke dette noe problem, men for dem som har disken i vanlig praktisk bruk blir det til at man må stille spørsmålet om oppgraderingen er verdt all jobben det kan innebære.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston SSDNow V200 - Kingstons rimeligste SSD-serie

Ytelsen

Vårt eksemplar av OCZ Octane er 256 gigabyte-modellen. Denne er noe raskere enn 128 gigabyte-modellen. Dette gjelder for mange SSD-er. SSD-ene er testet på et system med Asrock P67-hovedkort, Core i5-2500K-prosessor, 4 gigabyte minne og Windows 7 Pro. Det er verdt å merke seg at Crucial m4 er testet med en eldre firmware enn hva disse SSD-ene leveres med i dag. Dette er en SSD som for noen måneder også fikk en firmware-oppgradering som på noen områder ga en del bedre ytelse.

LES OGSÅ:

TEST: Patriot Wildfire - Rask og lever lengre?

Konklusjon

Har OCZ Octane blitt en bedre SSD? Skriveytelsen har utvilsomt blitt bedre, og den reduksjonen man ser i leseytelse er relativt marginale. Men man skal kanskje være ekstra opptatt av maksimal ytelse for at man gidder å gå gjennom oppgraderingsprosessen, hvis det samtidig innebærer å måtte ta sikkerhetskopi av hele disken, kanskje flytte disken til en annen pc, måtte endre diskkontrollerdrivere, få gjort oppgraderingen og videre få på plass data igjen. Er man i en situasjon der man kjøper SSD-en ny og den er levert med eldre firmware kan situasjonen være enklere – i hvert fall hvis man skal benytte den i en stasjonær pc.

OCZ Octane i versjon med Serial ATA 6 Gbps-støtte (også kalt SATA III hos mange forhandlere) koster cirka 1300 kroner med 128 gigabyte kapasitet og 2 550 som 256 gigabyte. Dette er nok de mest aktuelle modellene, men en 512 gigabyte-modell til cirka 6 500 kroner er også tilgjengelig.

Vår konklusjon for OCZ Octane blir stående. Det er marginalt ekstra man skal betale for å få det vi mener er bedre SSD-er. Skal man kjøpe seg en OCZ Octane er det videre viktig at oppgraderingen er det første man gjør - og helst burde man kanskje sjekke om forhandleren har eksemplarer med 1.13-firmware på lager slik at man slipper prosessen...

LES OGSÅ:

Få tilbake SSD-ytelsen

Les om:

Lagring