Optimaliseres SSD-en din?

Optimaliseres SSD-en din?

TRIM Check kan gi deg svaret.

For at en SSD over tid skal klare å opprettholde god ytelse er man avhengig av funksjoner i SSD-ens kontroller og styringsprogramvare som klargjør minneceller som har vært i bruk til å bli benyttet på nytt.

Dette refererer vi gjerne til som TRIM. Uten disse optimaliseringene av flashminnet i SSD-en vil ytelsen gradivs reduseres. Det vi tidligere så med de første SSD-ene på markedet, der TRIM ikke var støttet, var at ytelsen etter hvert rett og slett ble elendig på flere områder.

Her skiller SSD-er seg vesentlig fra tradisjonelle harddisker. Når data blir slettet fra en harddisk, kan ny data legges på sektoren og i samme slengen overskrive gammel data - uten ytelsesreduksjon.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Status vs. praksis

Støtte for TRIM finner man i Windows 7 og Windows 8. Enkelte SSD-er kan også ha en intern "søppeltømmings-rutine" som gjør at de ikke nødvendigvis er avhengig av TRIM-støtte i operativsystemet. For enkelte SSD-er leverer også produsentene med verktøy som kan kjøres mot SSD-en for å gjøre optimaliseringer i konfigurasjoner der TRIM ikke er støttet.

Det finnes flere verktøyprogrammer som kan rapportere om TRIM støttes av SSD-en og om TRIM er aktivert i operativsystemet. For eksempel Crystal DiskInfo kan rapportere dette.

Det betyr imidlertid ikke at TRIM fungerer mot en SSD. For eksempel i en pc med to diskkontrollere kan det rapporteres at systemet støtter TRIM, selv om det bare er den ene diskkontrolleren som gir støtte for dette. Og SSD-en støtter TRIM, men hvis den er koblet til diskkontrolleren som ikke kan levere TRIM-kommando, vil det i praksis ikke fungere. Det kan også være diskkontrollerdrivere, feil i BIOS-innstillinger eller feil i Windows-konfigurasjonen som gjør at TRIM i praksis ikke fungerer i noen tilfeller.

For eksempel vil TRIM også være avhengig av at diskkontrolleren er satt i såkalt AHCI-modus i BIOS. AHCI vil også gi støtte for kommandokøsortering - en funksjon som kan omorganisere rekkefølgen diskoperasjoner skal utføres i for å gjøre dem i en mer optimal rekkefølge. Hvordan AHCI aktiveres - og da spesielt med tanke på bruk i en pc der Windows allerede er installert - kan man lese i denne artikkelen.

Hvis en SSD har vært kjørt uten TRIM-støtte i lengre tid og ytelsen har falt en del, er det ikke sikkert at ytelsen blir optimal bare ved å få TRIM til å fungere. Det kan være nødvendig å formatere SSD-en på en litt spesiell måte. Hvordan dette gjøres har vi gjennomgått i denne guiden.

For dem som tidlig kjøpte SSD kan det være at SSD-en hadde en begrenset evne til å gjenopprette sin ytelse i starten, men at oppdateirnger for SSD-ens styringsprogramvare (firmware) har gjort denne funksjonaliteten bedre. Her kan man sjekke produsentens websider for oppdateringer. Vær imidlertid obs på at oppgradering av styringsprogramvaren på noen SSD-er resulterer i at alle data fra SSD-en slettes. Uansett om dette i utgangspunktet ikke skal skje, vil vi alltid anbefale at man påse å ha en oppdatert sikkerhetskopi før man oppgraderer.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vector: Ny toppmodell fra OCZ

Lite verktøy

TRIM Check er et verktøy vi nettopp kom over og som raskt og enkelt skal kunne gi svar på om TRIM fungerer.

Programmet lagres på SSD-en man vil sjekke om blir optimalisert. Programmet kjøres først en gang for å opprette testdata som så blir slettet. Utvikleren anbefaler så at man venter litt for å kjøre programmet på nytt - for eksempel 20-30 sekunder. Nå programmet da kjøres vil det sjekke om de slettede dataene fortsatt finnes i minnecellene hvor de originalt ble lagret. Hvis disse dataene er borte fra flashminnet vil man anta at TRIM fungerer - eller at en form for intern optimalisering i SSD-en fungerer.

For noen systemer kan det være nødvendig å gjøre en omstart av pc-en for at programmet skal kunne rapportere om TRIM fungerer. I noen tilfeller vi vil anta - med bakgrunn i hvordan noen SSD-er kan fungere - at det kan være nødvendig å vente i mer enn 20-30 sekunder.

TRIM Check kan lastes ned fra denne siden. Mer informasjon om programmet finner man også i denne forumtråden .

LES OGSÅ:

TEST: Plextor M5M: Rask SSD til ultrabærbare

Vær obs!

Med tradisjonelle harddisker er vi kjent med at data som slettes kan reddes - dette så lenge ny data ikke har blitt lagret på de samme sektorene på disken. Med SSD-er der TRIM eller andre optimaliseringsmekanismer for flashminnet benyttes vil man ikke ha denne muligheten.

Dette har for så vidt positive effekter når det gjelder sikkerhet - er data slettet er det virkelig slettet, kontra at man må bruke ekstra programvare for å sikre at data har blitt slettet. Det er også et element, av flere tilknyttet SSD-er, som vil gi utfordringer i henhold til digital etterforskning ved kriminalitet.

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi pc-en mini-SSD

Les om:

Lagring