Praktisk lagring på nettverket

Praktisk lagring på nettverket

Test: Vi har tatt en kikk på Thecus nye nettverksdisk N1200, som kommer godt ut både når det gjelder pris og ytelse.

Øker lagringsbehovene hjemme? Hva bør du tenke på hvis du skal anskaffe nettverksdisk for SOHO? Kan det være en ide å sette den gamle, utrangerte pc-en som en dedikert tjener?

Nettverksdisker er praktiske. Du kobler disken til ditt lokalnettverk og kan aksessere den fra alle maskinene. Er disken koblet til et nettverk der det også finnes wlan, kan den også aksesseres trådløst mot bærbare pc-er. Som ekstra lagring mot bærbare pc-er kan de gi høyere frihet enn en ekstern harddisk – riktignok vil ytelsen bli lavere. Mange nettverksdisker kan også stå som tjenere for medielinker eller settes opp til å kunne aksesseres via internett. Det er muligheter for å administrere tilgangen til dataene som ligger på nettverksdisken ved å sette opp brukere og tildele rettigheter. Prisene har også utviklet seg til at de rimeligste ikke koster mye mer enn en ekstern harddisk.

LES OGSÅ: Tidligere tester av nettverksdisker

Thecus og Synology har nylig begge lansert nye modeller; Thecus sin første enkeltdiskløsning, og Synology med sin første todiskløsning.

Thecus N1200

N1200 er den første enkeltdiskløsningen fra Thecus. Tidligere har vi testet N2100, som er en todiskenhet. Enheten leveres i utgangspunktet uten harddisk. Installasjon av en standard Serial ATA-harddisk er unnagjort på et øyeblikk. Man kan også merke seg at 2,5-tommers-disker er støttet, men det er trolig lite aktuelt for de fleste å benytte en slik løsning på grunn av pris/kapasitets-forholdet til denne typen disker. Funksjonaliteten for N1200 er på de fleste områder den samme, men blant annet finner man en integrert 4-ports svitsj. Enheten har støtte for Gigabit Ethernet, men den integrerte svitsjen er kun 10/100 Mbps, hvilket er litt synd. Bakgrunnen ligger nok hovedsakelig i at man ønsker lavere pris. Vi tror imidlertid ikke enheten hadde blitt spesielt mye dyrere med gigabit-svitsj. På den andre siden er enheten aktuell også for dem som ikke har interesse for svitsjen overhode. Enheten har også DHCP-tjener som kan benyttes for tildeling av ip-adresser på enheter knyttet til svitsjen, om man ikke har andre DHCP-tjenere i nettverket.

I tillegg til intern harddisk kan kapasiteten økes via usb-harddisk eller eSATA-harddisk. Det er også mulig å gjøre enheten trådløs via usb-basert wlan-adapter. Thecus har lister over adaptere som skal fungere med enheten. Videre kan man også koble for eksempel en usb-minnepinne eller et digitalkamera som støtter «usb mass storage»-spesifikasjonen til usb-porten i front på enheten, trykke på en knapp, og få innhold kopiert over på enheten raskt og enkelt.

Ytelse

Ytelsen for enheten er god sett opp mot de fleste andre nettverksdisker med Gigabit Ethernet. Enheten er også bedre eller på linje med en del av enhetene vi har testet med to disker i RAID 0. Ytelsen er gjerne rundt 10-13 MB/sek. På større sekvensielle operasjoner kan man forvente mer. For overføring av større mengder små filer vil tallene bli lavere. Målinger er gjort med Gigabit Ethernet, uten bruk av Jumbo Frames.

Tjenester

Tjenesteutvalget er relativt bra, men ikke alle er like godt implementert i praksis. Thecus leverer med et enkelt program for sikkerhetskopiering fra klienter. Her finnes det også mange gode gratisalternativer som kan være bedre å bruke. Videre er det støtte for ftp, men ikke med kryptert tilgang. Filer kan aksesseres også via webgrensesnitt, og da med kryptering. Man kan også deaktivere muligheten for å aksessere webgrensesnittet uten bruk av kryptering (https). Det er ikke direkte mulighet til å ha vanlige websider kjørende på enheten, men derimot er det mulig å sette opp fotobibliotek med webtilgang. Det er også mulig å laste opp filer til enheten via web.

Filer på enheten kan aksesseres via internett med web eller ftp. Webtilgangen er kryptert og det er også mulig å laste ned filer. For at dette skal fungere, vil det for mange være nødvendig å gjøre endringer i konfigurasjonen for bredbåndsruteren.

Det er støtte for iTunes-tjener, UPnP AV og Mediabolic-basert DNLA-sertifisert medietjener. Dette gir gode muligheter for å dele mediefiler i nettverket. For iTunes er det ikke støtte for deling av video, kun AAC, mp3 og wav.

Det er mulig å sette opp nedlastinger via http, ftp eller bittorrent via administrasjonsgrensesnittet. For bittorrent er funksjonaliteten begrenset, blant annet uten mulighet til å endre porter som benyttes.

Konklusjon

Thecus N1200 koster cirka 1 700 kroner inklusive mva. Harddisk kommer i tillegg. Med 320 GB kapasitet blir prisen cirka 2 500 kroner. Enheten har rimelig god funksjonalitet og ytelsen er god. Administrasjonen kunne på enkelte områder være enklere og mer funksjonsrik, og vi kunne ønsket kryptert ftp. Totalt sett kan imidlertid Thecus N1200 være et godt valg.

  • Thecus N1200
  • Pris: Ca. kr 1 700 inkl. mva. (uten harddisk)
  • Leverandør: Netshop.no
  • Internett: www.thecus.com

  • Ytelse: 8
  • Funksjonalitet: 8
  • Pris/egenskaper: 8

LES OGSÅ: Tidligere tester av nettverksdisker

LES OGSÅ: God nettverkslagring uten store nyvinninger