Pre-N, lagring og Gigabit

Pre-N, lagring og Gigabit

Linksys WRT350N tilbyr 802.11pre-n, Gigabit Ethernet-svitsj og deling av harddisk på nettverket.

Linksys WRT350N vil være en av de mer avanserte bredbåndsruterne på markedet. Trådløsmessig er det sentrale at den støtter 802.11n, eller mer korrekt 802.11pre-n.

802.11n-spesifikasjonen er egentlig ikke ferdig, men Linksys har i likhet med en rekke andre aktører lansert produkter som baserer seg på de foreløpige spesifikasjonene. Vi tror imidlertid ikke dette vil føre til spesielle komplikasjoner kompatibilitetsmessig mot framtidige endelige 802.11n-produkter. Naturligvis er det også bakoverkompatiblitet mot wlan-standardene 802.11b/g.

Hvorvidt WRT350N imøtekommer draft 2.0-spesifikasjonen av 802.11n-standarden framkommer ikke av spesifikasjonene, men ut i fra tredjepartsopplysninger på nettet skal draft 2.0 være støttet. Draft 2.0 er den nyeste revisjonen. En oppgradering til nyere revisjoner vil også kunne komme via firmware-oppdateringer.

802.11n tilbyr teoretisk hastighet på opptil 300 Mbps. I praksis kan man bare forvente en brøkdel, spesielt når sikkerhetsfunksjonalitet som kryptering også benyttes. For produktene man har sett så langt, har man i praksis hatt godt under 50 Mbps. Likevel, skal man markedsføre 300 Mbps båndbredde via wlan trenger man mer enn en vanlig 10/100 Mbps-svitsj for kablet nettverk. For den integrerte svitsjen med fire porter har Linksys gitt støtte for Gigabit Ethernet. Med Gigabit Ethernet kan man normalt kunne forvente 250-350 Mbps i overføringshastighet ved for eksempel filoverføringer mellom pc-er.

Et sentralt element med 802.11n vil ikke vare være bedre ytelse, men også hvordan ytelsen opprettholder seg over avstand. Ruterens spesifiserte funksjonalitet er ellers som forventet ut i fra dagens standarder.

Linksys nevner i sine spesifikasjoner ikke noe om Quality of Service-funksjonalitet for selve Internettilkoblingen, hvilket kan være relevant for dagens brukere av blant annet ip-telefoni. Det skal imidlertid være teknologi for å prioritere blant annet streaming av video og annen media i lokalnettverket.

Deling av harddisk

Nettverksdisker er for tiden populære. Slike løsninger gir høy fleksibilitet for lagring – man kan samle alt på ett sted og gi flere brukere tilgang til dataene. Gjennom WRT350N gir Linksys mulighet for å dele en usb-harddisk i nettverket. Det er også UPnP AV-funksjonalitet for streaming av mediefiler, som for eksempel film og musikk, fra harddisken til medielink koblet til tv og musikkanlegg. Med andre ord kan få mye av den samme funksjonaliteten som vanlige nettverksdisker har gjennom å koble en usb-harddisk til ruteren.

Veiledende pris for Linksys WRT350N er oppgitt til 1 900 kroner inklusive mva. Markedsprisene hos en del webbutikker er rundt 1 400 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ: Nettverksdisk fra Linksys

Les om:

Lagring