Den raskeste Serial ATA-harddisken

Den raskeste Serial ATA-harddisken

TEST: Western Digitals 10 000 o/min-harddisk for "vanlige pc-er" har blitt enda raskere.

Western Digital har siden lanseringen av den første Raptor-modellen vært alene om harddisker med 10 000 o/min rotasjonshastighet for «vanlige pc-er». Siste tilskudd i serien er VelociRaptor. Kapasiteten er under en tredjedel av hva man finner på vanlige harddisker – kun 300 gigabyte. Mens man for en 1 terabyte-harddisk betaler litt over 1 krone per gigabyte, er prisen over 6 kroner for VelociRaptor. Men for en del kan det være verdt pengene.

Det tekniske

VelociRaptor har en noe spesiell formfaktor. Fotavtrykket er det samme som for 2,5-tommers-harddisker, men den er 15 mm tykk i stedet for 9 mm. Dette betyr at den ikke vil passe i enkelte løsninger tilpasset standard 2,5-tommers-harddisker. Den vil heller ikke passe i en bærbar pc, men så skal det også sies at en bærbar pc normalt sett ikke har et termisk design som ville gjort det mulig å bruke disken. Strømforbruket er høyere enn for vanlige 2,5-tommers-harddisker, men imidlertid lavere enn for de fleste 3,5-tommers-harddisker. Det skal også sies at tidligere Raptor-harddisker ikke har hatt 3,5-tommers plater, men 3-tommers selv om formfaktoren har vært 3,5-tommers.

VelociRaptor er tykkere enn en vanlig 2,5-tommers-harddisk. Kjøleribben harddisken leveres med fungerer som brakett for montering i 3,5-tommers-brønn. Med normalt god luftgjennomstrømming i maskinen skal den strengt tatt ikke være nødvendig å bruke.

Harddisken leveres i en kjøleribbe som også fungerer som brakett for montering i 3,5-tommers diskbrønn. Harddisken skal ifølge Western Digital fint kunne benyttes uten kjøleribben, men ribben har sine fordeler i systemer med litt lav luftgjennomstrøm.

Harddisken har 16 megabyte hurtigbuffer og søketid oppgitt til 4,2/4,7 ms (les/skriv). Nettopp dette med lav søketid og lav aksesstid (aksesstid = søketid + forsinkelse for operasjonsstart) blir den store fordelen for høyere rotasjonshastighet. Det er støtte for 3 Gbps Serial ATA-hastighet, men normalt vil det ikke være noe ytelsestap hvis disken brukes mot kontrollere med støtte for 1,5 Gbps overføringshastighet.

LES OGSÅ: Test av 1 terabyte-harddiskene

Ikke bare for pc-er

VelociRaptor er ikke bare for vanlige pc-er. Et område der denne harddisken kan være et viktigere produkt for Western Digital er nettverkstjenere og lagringsløsninger. En ulempe på dette området er at harddisken ikke har standard plassering for Serial ATA- og strømkontakt. Dette gjør det umulig å bruke disken i løsninger som har faste kontakter i stedet for kabler. Riktignok skal harddisken være utformingskompatibel med blant annet Seagates Savvio-harddisker

Med større utbredelse av Serial Attached SCSI (SAS) i stedet for vanlig SCSI blir Serial ATA-harddisker mer aktuelle å bruke, ettersom Serial ATA-harddisker kan brukes mot SAS-kontrollere (men ikke omvendt). Western Digital VelociRaptor blir en del rimeligere enn 10 000 o/min SAS-harddisker med samme kapasitet, og kan dermed være er alternativ for en del typer bruk. Man kan også lage løsninger med bare Serial ATA-kontroller, hvilket blir rimeligere enn å ha SAS-kontroller.

At harddisken har 2,5-tommers formfaktor kan være en fordel i for eksempel U1-tjenere, blad-tjenere og lignende. Western Digital oppgir 1,4 millioner timers MTBF og har fem års garanti på VelociRaptor. Harddisken har en teknologi kalt "Rotary Acceleration Feed Forward" som skal opprettholde ytelsen i driftsmiljø med vibrasjoner fra større antall disker. Reduksjon av strømforbruket sammenlignet med forrige generasjon Raptor gjør VelociRaptor også mer egnet til lagringsløsninger.

Støynivå

En ulempe kontra standarddiskene er at 10 000 o/min rotasjonshastighet gir noe høyere støynivå. Riktignok er støyverdiene ikke så ille ved første øyekast, men med subjektiv vurdering merker vi at frekvensområdet støyen ligger i er høyere enn for vanlige harddisker. Dette gjør støyen mer merkbar. I mange pc-er vil nok andre komponenter overdøve harddisken, men det er bare å konstatere at dette ikke er et godt valg for de som er veldig sensitiv for støy fra pc-en.

Rent varmeutviklingsmessig har vi ikke noe å utsette på VelociRaptor.

Ytelsestall

Harddiskene har blitt testet på en pc utstyrt med Intel Pentium 4 3,73 GHz-prosessor, 1 gigabyte minne og Asus-hovedkort basert på Intels 975X-brikkesett (ICH7R SATA). Testene er gjort under Windows XP med Service Pack 2. Man kan si at dette i dag ikke er et helt moderne system, men i henhold til testløsningene som benyttes ville ikke raskere prosessor og mer minne gitt noe spesielt forbedret resultat.

HD Tach 3: Dataoverføring

HD Tach presenterer overføringstall som kan være relevante ved håndtering av svært store filer. Vi ser store forbedringer fra forrige generasjon Raptor og til nye VelociRaptor. Et element som her spiller inn er blant annet datatetthet, og vi ser den høye datatettheten til Samsung Spinpoint F1 gir gode tall. For større sekvensielle operasjoner kommer altså ikke den ekstra rotasjonshastigheten til VelociRaptor helt til sin rett. Uansett, det er VelociRaptor som presenterer det beste resultatet.HD Tach: Aksesstid


Aksesstiden for Western Digital VelociRaptor blir omtrent halvert i forhold til moderne 7 200 o/min-harddisker. Vi ser også en forbedring i henhold til forrige generasjon Raptor.PCMark 2005

PCMark 2005 har tester knyttet til oppstart av Windows XP, applikasjonsstart, virussøk, filkopiering og annet generelt bruk. Sammenlignet med den beste 7 200 o/min-harddisken vi har testet til nå legger VelociRaptor seg over 30 prosent foran totalt sett for testene i PCMark. Ut i fra det vi vet er fortsatt Hitachi Deskstar 7K1000 den raskeste 7 200 o/min-harddisken. Den eneste som muligens er raskere er Western Digitals Caviar Black som nylig ble lansert, og som vi etter hvert venter å få testet. Dårligst ut ser vi Western Digital Caviar GP kommer. Dette er en 5 400 o/min-harddisk.

Grafene over viser delresultatene for PCMark05, og imponerende gode tall på de fleste områder.


H2Bench 2


I likhet med PCMark er H2bench et testprogram som går inn på applikasjonsytelse og mer praktiske bruksområder. Programmet tar utgangspunkt i bruksmønstre fra bl.a. Photoshop, Office, F-Prot, Windows Swap og filkopiering. Igjen er det god et forsprang med god margin for VelociRaptor.

Passmark PerformanceTest 6

Workstation-testen i Passmark kjører en ganske intens test med kombinasjon av lese- og skriveoperasjoner. Igjen leder VelociRaptor med god margin, og viser også tydlige forbedringer fra forrige versjon av Raptor. Western Digital Caviar GP faller igjen bak - dette er som sagt en 5 400 o/min-harddisk.

DiskMark-delen av Passmark gjør en kombinasjon sekvensielle lese- og skriveoperasjoner, samt kombinerte småoperasjoner. Dette gir grunnlaget for en poengsum. Forbedringen i denne testen er radikal fra Raptor til VelociRaptor.

Konklusjon

Western Digital VelociRaptor leverer svært god ytelse og står strengt tatt uten direkte konkurrenter. For de aller fleste vil den imidlertid ikke være å anbefale. Hvorvidt man kan dra nytte av den økte ytelsen vil være avhengig av bruksområde. En del avanserte brukere kan nok dra nytte av det. For en del kan det også være mer aktuelt å kjøpe for eksempel to 750 gigabyte-harddisker og sette opp i RAID 0 for å forbedre ytelsen. For operasjoner som er veldig avhengig av aksesstiden, kan imidlertid ytelsen med RAID 0 mot to vanlige harddisker økes.

Er du imidlertid villig til å betale ekstra for å ha bedre diskytelse, kan VelociRaptor være et svært godt valg.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Western Digital VelociRaptor 300GB

Pris: Ca. kr 2000 inkl. mva.
Internett: www.wdc.com

+ Topp ytelse.
- Høy kostnad i forhold til kapasitet.

Les om:

Lagring