Redusér ventetiden med SSD

Redusér ventetiden med SSD

Rask oppstart av pc og programmer er noe av det første man legger merke til ved overgang til SSD. Her er noen eksempler.

Mange av de tradisjonelle ytelsestestene vi benytter gir ikke alltid et klart bilde på hvor stor forskjellen mellom en harddisk og SSD kan være i praksis. Hvor stor forskjellen er varierer også veldig med bruksområdet. Noe som også gjør det vanskelig å presentere forskjellene er at det området man opplever størst forskjell på, er i en del scenarioer der man kjører flere operasjoner samtidig.

Noen eksempler

Vi har tatt for oss Corsair Force og Kingston SSDNow V100 som eksempler. Force er Sandforce SF-1200-basert, mens SSDNow V100 er en noe rimeligere SSD med kontroller fra Toshiba/JMicron.

Vi installerte også SSD-ene inn i en moderne pc, hvor vi også satte inn en 2,5-tommers 5 400 o/min-harddisk som man tradisjonelt finner i bærbare pc-er og en 3,5-tommers 7 200 o/min-harddisk som man finner i stasjonære pc-er.

LES OGSÅ:

TEST: Kingston SSDNow V100: Rimelig Kingston-SSD

Et problem i denne sammenligningen er at det er en helt ny installasjon av operativsystem og programmer. Det er en fordel for harddiskene, ettersom man ikke får den defragmenteringen av filer som man etter en stund får på en harddisk. En SSD trenger ikke å defragmenteres, og det skal heller ikke gjøres. Den superraske aksesstiden gjør også at det heller ikke vil være noen spesiell gevinst i å gjøre det. Det er heller ikke så mange programmer ved oppstart på systemet som mange har, så i praksis vil nok forskjellene ofte kunne være enda større.

Likevel ser man raskt en del klare forskjeller i ytelsen på helt enkle oppgaver, slik som oppstart av operativsystem, virussøk og applikasjonsstart. Over tid, selv ved jevnlig defragmentering, tror vi forskjellene ville blitt større. Harddiskene benytter her bare en liten andel av lagringsområdet og forflytningen av lese- og skrivehoder er da begrenset. Harddiskene er også raskere på starten av lagringsområdet ettersom mer data kan skrives eller leses per rotasjon (mer data per sylinder pga. høyere datatetthet).

Forskjellene man ser ut i fra tabellen her er helt klare når det gjelder oppstart av applikasjonene, samt også de mer praktiske operasjonene i PCMark. Man ser også at oppstartstiden er kraftig reduert. Når man starter opp en pc, er det særlig to ting man kan se på. Det første er hvor raskt den når innloggingsskjermen. Det andre er hvor lang tid pc-en benytter fra man har skrevet inn passordet til disk- og prosessorbelastning avsluttes. Det er mye som startes opp etter at man logger inn, og prøver man å starte andre applikasjoner samtidig her når man har en harddisk, kan det ta lang tid før systemet har god respons eller før man i det hele tatt kan ta i bruk systemet.

Legg også merke til at vår test-pc med harddisk benyttet 18 sekunder fra pc-en ble slått på til selve oppstarten av Windows starter. Hvor lang tid dette tar varierer mellom pc-er - på noen er det bare noen få sekunder.

Harddiskene benyttet er Samsung Spinpoint F3 500 GB 7200 o/min og Toshiba/Fujitsu MJA2500BH-GB 500 GB 5400 o/min.

LES OGSÅ: Slik oppgraderer du den bærbare

Hvilke SSD-er anbefaler vi?

Det er en del forskjellige nye SSD-er på vei ut i markedet, men vi tror fortsatt at en del av de eksisterende modellene vil være mest interessant slik prisene er. Slik vi ser det er SSD-er basert på Sandforce SF-1200, Crucial C300 og Intel X25-M det mest aktuelle. Eksempler på Sandforce SF-1200-baserte SSD-er er for eksempel OCZ Vertex 2-serien og Corsair Force-serien.

Det kommer nå også en rekke nye SSD-er basert på kontroller fra Marvell. Blant annet ser man dette gjennom Plextor M2S, Intel 510 og Corsair P3. Vi har kun testet Plextors modell foreløpig. Sett ut i fra prisen på disse SSD-ene anser vi de tidligere nevnte SSD-ene til å være mer aktuelle. Prisen kan være 3-400 kroner lavere, samtidig som ytelsen faktisk jevnt over er bedre. Crucial forventes å komme med sin C400 SSD basert på den samme kontrolleren, men vi tror det her vil være en del forskjeller ellers som gjør at C400 kan bli raskere enn andre SSD-er med den samme kontrolleren fra Marvell.

Kjører man Windows Vista, Windows XP eller Mac OS X bør man velge en SSD som ikke er avhengig av TRIM-teknologien for å opprettholde ytelsen. Windows 7 har støtte for denne teknologien. En Sandforce-basert SSD kan da være det beste valget

LES OGSÅ:

GUIDE: Gi den bærbare både harddisk og SSD

Lagring