Rimeligere ReadyNAS

Rimeligere ReadyNAS

For 2007 ga vi Årets dataprodukt-pris til Netgears ReadyNAS NV+. Nå utvides serien med rimeligere modeller for hjemmebrukere.

Netgear ReadyNAS NV+ var i fjor en nettverkslagringsenhet som imponerte oss stort. Dette er imidlertid en enhet som rettes mer mot bedrifter/arbeidsgrupper og eventuelt hjemmebrukere med store behov. Løsningen baserer seg blant annet på bruk av fire harddisker.

ReadyNAS-serien av produkter fikk Netgear gjennom oppkjøpet av selskapet Infrant. Netgear har selv hatt flere nettverksdisker for soho-markedet, men kvaliteten for disse har på det beste vært varierende. Vi stiller oss derfor i utgangspunktet svært positive til at selskapet nå lanserer rimeligere nettverksdisker basert på ReadyNAS-teknologien med to harddisker.

ReadyNAS Duo

ReadyNAS Duo støtter to harddisker, men vil i utgangspunktet leveres med én. Det vil videre være mulig for brukeren å installere en ekstra. Ved å sette inn en ekstra harddisk kan man øke lagringskapasiteten (og muligens ytelsen) eller øke feiltoleransen gjennom å utnytte RAID 1. Med RAID 1 vil de samme dataene være lagret på begge harddiskene. Krasjer den ene harddisken vil man fortsatt kunne bruke enheten videre med den andre. Gjennom X-RAID-teknologien vil man kunne gå fra en harddisk til to og sette opp RAID uten reformateringer.

Netgear vil i første omgang levere enheten med harddisk på 500, 750 og 1000 gigabyte. Usb-harddisker kan også kobles til. Det er også mulig å koble til enheter på usb-porten i front og få kopiert innholdet over til intern harddisk uten å gå via en pc. For eksempel kan man koble til et digitalkamera som følger «Usb Mass Storage»-spesifikasjonen, noe de fleste gjør, og få kopiert inn bildene.

Enheten støtter Gigabit Ethernet, og hvis det også her er arvet egenskaper fra storebroren NV+ ligger det an til at enheten kan levere noe av den beste ytelsen på markedet for denne typen enheter.

I tillegg til tilgang via lokalnettverket kan nettverksdisken også aksesseres via web og ftp. Det er her også støtte for kryptert innlogging og overføring.

LES OGSÅ: Terabyte på hjemmekontoret

Bittorrent og streaming

I likhet med nettverksdisker fra blant annet Synology og QNAP tilbyr Netgear ReadyNAS Duo mulighet for nedlastinger via Bittorrent. Med en slik løsning vil man kunne sette opp en nedlasting som tar lang tid på nettverksdisken og slå av pc-en – nedlastingen vil fortsette.

For mediefiler har nettverksdisken integrert støtte for blant annet UPnP AV for å sende film, musikk og bilder til kompatible enheter i nettverket, for eksempel en medielink koblet til tv-en i stua. Logitech Sqeezecenter og iTunes Server er også støttet for deling i nettverket.

Prisen for 500 gigabyte-versjonen er oppgitt til cirka 500 dollar i USA. Trolig kan vi da snakke om en pris på cirka 3 500 kroner inklusive mva. i Norge. Dette blir noe dyrere enn todiskløsninger fra for eksempel Qnap og Synology. Hvorvidt det er verdt det håper vi å finne ut etter hvert med en test av enheten.

Mer informasjon: www.netgear.com

LES OGSÅ: God nettverksdisk for to disker

Les om:

Lagring