Sandforce-SSD - utrygt kjøp?

Sandforce-SSD - utrygt kjøp?

Mange opplever stabilitetsproblemer med Sandforce-baserte SSD-er.

I august hadde vi en test av seks SSD-er med Serial ATA 6 Gbps-støtte, og vi var innom at en del brukere har opplevd stabilitetsproblemer med enkelte typer SSD-er. Fram til det tidspunktet hadde ikke vi opplevd spesielle problemer, samtidig som vi viste at Sandforce-baserte SSD-er står for en svært stor markedsandel - mange brukere vil naturligvis kunne gi flere tilbakemeldinger med problemer.

Etter å ha fulgt litt med rundt denne problematikken, er vårt inntrykk nå at problemet er såpass omfattende at man bør være seg det bevisst. Innad i redaksjonen har vi også tre pc-er for tiden som har klare stabilitetsproblemer knyttet til bruk av Sandforce SF-2281-baserte SSD-er. De mest populære SSD-ene basert på Sandfoirce SF-2281 er Vertex 3/Agility 3/Solid 3-seriene fra OCZ og Force 3 og Force GT fra Corsair. Patriot, Kingston, G.Skill og flere andre har også Sandforce SF-2281-baserte SSD-er på det norske markedet.

Sandforce SF-2281-baserte SSD-er er for tiden svært populære, og noen av de raskeste SSD-ene på markedet er basert på denne teknologien. Samtidig har man også Sandforce SF-2881-modeller som benytter litt rimeligere minneteknologi, og dermed har lavere pris og konkurrerer i et lavere prissegment.

LES OGSÅ:

Redusér ventetiden med SSD

Firmware-oppdatering

Vi har vært i kontakt med flere SSD-leverandører, som tildels innrømmer at det har vært litt problemer med SF-2281-baserte SSD-er. Tilbakemeldingen er imidlertid at de anser det som en svært liten andel av kundene som er berørt. Sandforce har også selv uttalt at de jobber med disse problemene. Et spørsmål som har vært stilt, er om problemene i det hele tatt kan la seg løse gjennom oppgradering av SSD-ens programvare, eller om det er problemer med det fysiske produktet. Tidligere i år måtte Corsair trekke tilbake sine første partier med SF-2281-baserte SSD-er fra markedet på grunn av problemer som ikke lot seg fikse gjennom en oppgradering.

Corsair kom forrige uke med en oppdatering som skal kunne hjelpe. Selskapet har imidlertid ikke gått ut med detaljer for hva som er endret gjennom oppdateringen - dette får de ikke lov av Sandforce å gå ut med. Også OCZ kom nylig med en ny oppdatering. Tilbakemeldingene vi så langt har sett i forumene er litt varierte. En del har tidligere løst enkelte problemer gjennom registerinnstillinger knyttet til strømsparing og noen har også opplevd bedre stabilitet gjennom deaktivering av Trim.

Vi ser også at Patriot har en nyere oppdatering hvor det blant annet oppgis forbedringer i henhold til strømstyring og strømsparingsproblemer.

Anbefale oppdateringsprosedyrer er noe omfattende. Det er blant annet anbefalt at man kloner SSD-en man skal oppgradere, sletter CMOS og utfører en sletting som skal tilbakestille alle minnecellene på SSD-en. Guide for slik sletting finner du her. Informasjon rundt oppdatering, og selve oppdateringene, finner man på produsentenes nettsider. En del av SSD-produsentene har firmware-oppdateringene kun tilgjengelig gjennom sine forumsider. Man kan også forsøke å gjøre oppgradering uten å slette SSD-en. Produsentene anbefaler uansett at man tar sikkerhetskopi av SSD-en før oppgradering. I utgangspunktet skal ikke oppdateringen påvirke dataene på SSD-en, men å ta en full sikkerhetskopi er generelt noe som vil være anbefalt før slike operasjoner.

LES OGSÅ:

TEST: Seks raske SSD-er

Avvente?

Vi vil følge med på den videre utviklingen for oppdateringene som nå er kommet, samt prøve disse på Sandforce SF-2281-baserte SSD-er i maskinene der vi til nå har hatt problemer, og da for å videre se om problemene løses.

Slik situasjonen er nå anbefaler vi imidlertid å avvente med å kjøpe Sandforce SF-2281-baserte SSD-er. I skrivende stund blir vår fremste anbefaling Curcial m4/Micron C400. Dette er samme produkt solgt under to forskjellige merkenavn (Micron eier merkevaren Crucial). Også Intels SSD 510 kan være et godt valg, og Samsungs nye 830-modell virker også interessant. Samsung 830 forventer vi å ha en test av om kort tid. Foreløpig er ikke denne leveringsklar hos norske forhandlere.

Eventuelt bør man sjekke erfaringene andre brukere har med den bærbare pc-en du har, eller det hovedkortet du har.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Drivestation Quad USB 3.0 - Stor lagringsboks

Les om:

Lagring