Seagate først med 6 Gbps SATA

Seagate først med 6 Gbps SATA

Barracuda XT er første harddisk som tar i bruk SATA 6 Gbps-spesifikasjonen.

6 Gbps overføringshastighet mellom harddiskkontroller og styringsekektronikken på harddisken er blant de mest sentrale delene av Serial ATA-IO 3.0-spesifikasjonen. Foreløpig er det ingen brikkesett som har harddiskkontroller som støtter dette, men harddisken er bakoverkompatibel. Det finnes tilleggskort på markedet som gir støtte for 6 Gbps.

Hvorvidt 6 Gbps foreløpig er viktig for vanlige harddisker er en annen sak. Den store flaskehalsen ytelsesmessig ligger ikke i mellom styringselektronikk og harddiskkontroller, men er heller styrt av rent mekaniske faktorer. I praksis er ikke første Serial ATA-implementasjon på 1,5 Gbps noen direkte flaskehals. 6 Gbps kan etter hvert vise seg viktig for SSD-er, samt såkalte "Serial ATA Multiport"-løsninger for eksterne kabinetter der for eksempel fire eller flere harddisker kommuniserer med harddiskkontrolleren i pc-en via en enkelt Serial ATA-kanal. Harddiskene må da dele på all båndbredden Serial ATA-implementasjonen har å tilby.

LES OGSÅ: TEST: Samsung F3: Rask og rimelig

2 TB og 7 200 o/min

Seagate Barracuda XT går i konkurranse med Western Digital Black 2 TB og Hitachi Dekstar 7K2000, som begge ble lansert for ikke lenge siden. Seagate har fra før 2 terabyte-modell med 5 900 o/min gjennom modellserien Barracuda LP. For LP-serien er det fokusert på lavt strømforbruk, mens for XT blir det i større grad ytelsen. I tillegg til 7 200 o/min rotasjonshastighet har man en 64 megabyte hurtigbuffer og forbedret styringselektronikk.

Seagate baserer seg på bruk av plater med 500 gigabyte kapasitet og bruker da i likhet med Western Digital og Hitachi fire plater for å oppnå 2 terabyte.

Foreløpig har vi ingen norsk pris, men vil estimere i overkant av 2 000 kroner inkl. mva.

Lagring