Serial ATA blir raskere

Serial ATA blir raskere

Serial ATA får økt hastighet til 6 gigabit per sekund og eSATA får strøm.

Under Intels utviklerkonferanse, IDF, som avholdes i disse dager, har Serial ATA IO presentert planene for Serial ATA 3.0-spesifikasjonen.

Hastigheten for grensesnittet blir økt til 6 gigabit per sekund. Denne endringen kan være viktigere enn de hastighetsøkningene man har sett for vanlige harddiskgrensesnitt tidligere, og årsaken til dette er SSD-lagringsenheter.

Det har allerede blitt lansert SSD-enheter som skal støtte lesehastighet på over 200 megabyte i sekundet. Den praktiske grensen for dagens Serial ATA-implementasjon ligger på cirka 250 megabyte i sekundet.

Høy båndbredde for Serial ATA er også viktig ved utnyttelse av Multiport-løsninger. For eksempel kan man ha et eksternt kabinett med fire harddisker koblet til en pc via Serial ATA uten at det benyttes spesiell kontrollerelektronikk i kabinettet slik at dette framstår som en logisk harddisk. Ved bruk av Multiport vil alle harddiskene dele båndbredden til én Serial ATA-kanal.

Andre nyheter i Serial ATA 3.0-spesifikasjonen er blant annet forbedret kommandokøsortering, som skal gi bedre ytelse i tilknyttning til video- og lydbruk.

Serial ATA IO presenterte også "Power over eSATA". eSATA er et grensesnitt for eksterne harddisker. Som vi har sett i tester gir eSATA betydelig bedre ytelse enn bruk av usb eller firewire. En ulempe er imidlertid at for eksempel en ekstern 2,5-tommers eSATA-harddisk må hente strøm via en ekstra usb-kabel.

Ut i fra det vi kan forstå, vil Power over eSATA også levere nok strøm til å drive 3,5-tommers eksterne harddisker. For denne typen harddisker er man i dag avhengig tilkobling til stikkontakt. Power over eSATA vil også kunne brukes mot eSATA-baserte minnepinner. I dag er ytelsen på mange usb-minnepinner begrenset av at hastigheten for usb.

Produkter med støtte for de nye teknologiene ventes tidlig i 2009.

Les om:

Lagring