Setter usb-disker på nettverket

Setter usb-disker på nettverket

Synology har kommet med en ny versjon av sin USB Station.

Mange har satset på usb-harddisker og ser etter hvert at det kunne vært praktisk å heller ha tilgang til sine data via nettverket, slik at de enkelt kan aksesseres fra flere pc-er i huset eller uansett hvor i huset man sitter. En løsning vil være å ta i bruk nettverksdisker (NAS), men det finnes også løsninger for dem som vil bruke sine usb-harddisker videre til dette formålet.

Første versjon av Synology USB Station kom på markedet for rundt fem år siden, og konkurrerte da i hovedsak med Linksys NSLU-serien. Det har med andre ord tatt lang tid før Synology har kommet med en oppgradering av dette produktet. I tillegg til å dele usb-harddisker i nettverket kan man også benytte enheten til å dele skriver med usb-grensesnitt. Man har her imidlertid ikke funksjonalitet for å utnytte multifunksjosskrivere til annet enn ren utskrift.

LES OGSÅ:

Ny NAS-programvare imponerer

USB Station 2 er basert på samme administrasjonsprogramvare som Synology benytter for sine tradisjonelle NAS-er. Ifølge spesifikasjonene er det imidlertid en del av funksjonaliteten i programvaren som er fjernet for USB Station 2 - blant annet en del funksjonalitet knyttet til for eksempel webtjener og Timemachine-sikkerhetskopiering. Likevel - i tillegg til å dele harddiskene ut i nettverk, og sette opp tilgangsstyring på disse, har man muligheter for blant annet FTP-tjener, iTunes-tjener, DNLA/UPnP AV-tjener (for straming mot TV-er, medielinker, spillkonsoller m.m), Web-tilgang til filer og mye mer.

Vi vil minne på at også Synologys vanlige NAS-er gir mulighet til å dele usb-harddisker og skrivere i nettverket, i tillegg til at de har en intern harddisk og bedre funksjonalitet. De får imidlertid også en noe høyere pris. Rimeligste modell fra Synology er DS110J som har plass til én intern harddisk på opptil 2 terabyte, samt to usb-porter, akkurat som USB Station 2. Prisen er cirka 1 200 kroner inklusive mva uten harddisk - med 2 terabyte harddisk vil prisen være cirka 2 000 kroner. I tillegg til intern harddisk vil dette ifølge Synologys produktinformasjon tilby bedre oveføringshastigheter og bedre programvaretilknyttet funksjonalitet. Det blir imidlertid en dyrere løsning hvis man allerede har usb-harddisker som man bare ønsker å benytte videre. USB Station 2 ligger an til å få en pris på litt i underkant av tusenlappen inklusive mva.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Linkstation Mini - Kompakt nettlagring

Også andre aktører tilbyr NAS-er med intern harddisk hvor også usb-harddisker kan kobles til og deles.

Ifølge spesifikasjon og dokumentasjon er USB Station 2 oppgitt med støtte for filsystemene EXT3/4, FAT32 og NTFS. Det er ikke angitt noe spesielt for NTFS, og vi antar da at det også er skrivetilgang mot dette filsystemet. Her er det en del løsninger som gir lesetilgang til NTFS. Bakgrunnen for at NTFS kun har hatt lesetilgang har vært en del komplikasjoner knyttet til skrivetilgang for NTFS-disker under Linux. De aller fleste NAS-er og lignende produkter benytter Linux som operativsystem. Fordelen med både lese og skrivetilgang er at det gjør det enklere å flytte en harddisk mellom USB Station 2 og en Windows pc. Man kan naturligvis også benytte FAT32 til dette formålet, men FAT32 har ulempen at det ikke støtter filer på større enn 4 gigabyte.

Mer informasjon: www.synology.com

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS710+ - Superrask todisk-NAS

Lagring