Shuttle lanserer NAS

Shuttle lanserer NAS

Nytt produktområde for mini-pc-produsenten.

NAS-er rettet mot hjem og småbedrifter har vært på makedet i mange år nå og man har sett en utvikling der flere og flere aktører går inn på dette markedet. Shuttle Computer går nå også inn på dette området med deres nye KD20.

KD20 har plass til to 3,5-tommers harddisker, hvilket med dagens harddisker betyr opptil 8 terabyte intern lagringsplass. Harddiskene kan konfigueres i RAID 0, RAID 1, JBoD eller som separate disker.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-569 Pro: Stor, rask og fleksibel

For tilkolbing til nettverket har man gigabit ethernet. Det er i tillegg tre usb-porter - to for USB 2.0 og en for USB 3.0. Usb-portene kan benyttes til blant annet tilkobling av eksterne harddisker og deling av skriver. Man kan også koble til digitalkamera for direkte overføring av bilder til NAS-en. Det er også en SD-minnekortleser i front av NAS-en med samme funksjonalitet.

Shuttle oppgir at lesehastigheten skal være opptil 75 megabyte per sekund og skrivehastigheten opptil 55 megabyte per sekund. Dette er lovende ytelsestall sett opp i mot at prisen på det norske markedet starter på cirka 1 100 kroner inklusive mva. I tillegg kommer harddisker.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital MyNet N900 Central: Ruter med disk

Av funksjonalitet ut over lagring tilgjengelig i lokalnettverket har man blant annet UPnP AV/DNLA-streamingtjener, iTunes-tjener, Bittorrent-nedlasting direkte på NAS-en og gjennom app-er for iOS og Android kan man aksessere data på NAS-en på nettbrett og mobiltelefon.

Som sagt innledningsvis er de etter hvert mange aktører på dette markedet. Spørsmålet som gjenstår å få svar på er hvordan Shuttles programvare på NAS-en er i praksis. Mange av NAS-ene er basert rundt de samme system-on-a-chip-løsningene - da gjerne med en ARM-basert prosessor. Den store jobben i utviklingen ligger imidlertid i utviklingen av programvaren. Vi venter imidlertid å få inn Shuttles NAS til test i løpet av kort tid.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett

Les om:

Lagring